Állati asszisztens: Így segít Rex, a kutya a budapesti gyerekorvosi rendelőben

Rex egy nyugodt,  barátságos németjuhász kutya, aki a III. kerületi gyerekorvosi rendelőbe jár dolgozni gazdájával, Dr. Varga Károllyal. A kedves kutya megkönnyíti a várakozást, elvonja a kis betegek figyelmét nyűgükről, megnyugtató hatással van mindenkire. Kivéve azt az embert, aki elment és feljelentést tett az ÁNTSZ-nél, hogy mit keres egy kutya egy rendelőben -írja a Kutyabaráthelyek.hu.

88455120056b35c85c78bd

Fotó: Kutyabaráthelyek.hu

Ma már Rex minden engedélyt megszerzett, és erről tájékoztatót is kitettek a rendelőben, de idáig hosszú út vezettt. Hiába visznek kutyákat kórházakba – felnőttek és gyerekek mellé is -, iskolákba, óvodákba, valamiért a kukacoskodó illető úgy gondolta, a felelősségteljes orvos biztos valami férges, fertőző állatot tart ott a rendelőjében. A feljelentés egyébként nem a gyerekorvos páciensi köréből származott, hiszen minden betege és a szülők is tudják, hogy ha bárkit is zavar a kutya, fél tőle, a doktor azonnal elviszi az orvosiba.

157415752956b3a8f3421a9

Fotó: Kutyabaráthelyek.hu

“A kutyám pedig egyben a szabadidőm, a szabadságom és a munkám”

– meséli Varga doktor. Rex fegyelmezett, engedelmes, okos kutya, aki mindig a gazdijával van, megtanult emberek között viselkedni – a problémák nagy része inkább az emberek, mint Rex miatt keletkezik.

“Idővel ugye ki-ki szokott a rendelőbe és a váróba, így felbátorodtam én is, hiszen ez egy nagyon jó dolog, a gyerekek nagyon örültek neki. Mindig jönnek, hogy meg lehet-e simogatni. Most már azon a szinten tartunk, hogy ha akar, kimegy a váróba. Mindenki boldog, örülnek neki: azt mondják, ha kutya van a váróban, akkor az sem érdekes, ha az egyébként rövid várakozási idő kicsit elnyúlik, hiszen ott van Rex, addig simogatják. Ami még óriási dolog, az az, amikor ott fekszik mellettünk, mikor oltást adunk be a gyerekeknek: a gyerek persze sír, de amikor meglátja, hogy ott van a kutya, hirtelen elvonódik a figyelme, és teljesen másként kezd viselkedni, teljesen máshogy éli meg a szituációt. És erre számos példa van, nagyon sokszor tapasztaltuk. Volt egy 15 hónapos gyerek, sírt egy kicsit, mikor megkapta az oltást – ám az lett a vége, hogy nem akart elmenni! Odatotyogott a kutyához, simogatta, nem is érdekelte, hogy történt valami vele. Elvarázsolja a gyerekeket, akiket így sokkal könnyebb kezelni.”

Az a bizonyos papír a rendelőben. Fotó: Kutyabaráthelyek.hu

Az a bizonyos papír a rendelőben. Fotó: Kutyabaráthelyek.hu

Az ÁNTSZ vizsgálat során a hatósági emberek alapos munkát végeztek ugyan, de kedvesen viselkedtek, ahogy a doktor urat is rengeteg kollégája, ismerőse támogatta. Az ügy végéről a gyerekorvos így mesél:

“Végül, mivel a kutyának minden egészségügyi papírja, vizsgálata rendben van, mondhatni “steril”, nem jelent zoonosis veszélyt a jelenléte. Így aztán engedélyezték, hogy ott maradhasson a rendelőben. Nem kaptam se büntetést, se egyéb megrovást, csupán egy tájékoztatást egyrészt az ügy kivizsgálásáról, másrészt, hogy háziállat jelenléte a rendelőben hivatalosan nem megengedett. Most itt tartunk. Facebookon hatalmast támogatást kap az ügy, több ezres tömeget mozgatott meg a lájkok, megosztások, hozzászólások révén. Most épp egy debreceni fogorvos kolléga keresett meg, hogy hogyan lehetne legalizálni, hogy vele lehessen a kutyája a rendelőben. Egészen kiskorom óta gyerekorvos akarok lenni, de azt sose gondoltam volna, hogy kutyával is fogok gyógyítani. Nagyon sokat jelent nekem, hogy itt van. A szülők visszajelzése is hihetetlenül pozitív! Mindenki örül, hogy itt van a kutya.”

Forrás: Kutyabaráthelyek