Egy folyó, aminek magától olyan forró a vize, hogy főzni lehetne benne

Sokáig mindenki csak legendának tartotta a tűzforró folyót Amazónia perui vidékén, ám egy tudós utánajárt a dolognak, és bebizonyította, hogy valóban létezik.

A spanyol hódítók annak idején rengeteg arany reményében vágtak neki a vidéknek, ám csak kevesen tértek vissza élve, ők meséltek a folyóról, ami olyan forró, hogy akár ölni is képes, kígyókról, amik le tudnak nyelni egy embert, égig érő fákról, mérgezett nyílvesszőkről, és madarakat evő pókokról.

14-sampling-is-not-easy-3405

Akkoriban szinte senki sem hitt nekik, így maradhatott a forró folyó is legenda státuszban.

featured_11-boiling-river-04486

Andrés Ruzó Peru geotermikusenergia-lehetőségeiről írta disszertációját, amikor eszébe jutott ez a legenda. Az általa megkérdezett kutatók, tudósok egyöntetűen állították, léteznek ugyan forró folyók, de mind egy vulkán közelében, hiszen szükség van egy hőforrásra. A kérdéses perui helyen azonban egyetlen vulkán sincs, így a forró folyó “nem is létezhet”.

Megfőtt béka a folyóban

Megfőtt béka a folyóban

A folyó azonban úgy döntött, hírt ad magáról: Ruzó egyik nagynénje még el is mesélte, hogy fürdött benne. Ezután már nem kellett sok, hogy a férfi ott találja magát a hat méter mély, 86 Celsius fokos átlaghőmérsékletű folyó mellett, amitől 700 km-re volt a legközelebbi vulkán, mégis szinte bugyogott.

7-racing-the-night-1452

A férfi szerint még a víz íze is kitűnő, és állítólag a környéken lakó emberek onnan veszik ivóvizüket, ezzel főznek, takarítanak. A vizet Ruzó szerint hidrotermikus rendszer tarthatja ilyen melegen, azaz a víz az Andok gleccseréből ered, lejut a föld mélyére, ahol felmelegszik.

1-shaman-by-the-river_cc

A folyót egyébként egy sámán őrzi

Ruzó elmondása szerint:

“A sámán és az ott élők számára ez szent hely. Számomra tudósként egyedülálló geotermikus jelenség. Az illegális fakitermelőknek és az állattenyésztőknek viszont csak egy újabb vidék, amelyet kizsákmányolhatnak. A perui kormánynak pedig olyan terület, amely nem áll védelem alatt, fejlesztésre kész. Olyan világban élünk, amelyben a sámánok még mindig énekelnek az erdő szellemeinek, amelyben forr a folyók vize és a legendák életre kelnek.”

Forrás: Ted