Bogarak, amelyek otthonuknak használnak minket

Rengeteg mikroszkopikus méretű baktérium és rovar él rajtunk illetve bennünk a legnagyobb békességben. Vannak köztük olyanok, amelyekre szükségünk van, védik a bőrünket, a beleinket, és olyanok is, amelyek megbetegíthetnek, vagy antibiotikum-rezisztensként egész életünkben velünk élhetnek. 

b26jr2bs-1397714616

Bacik a köldökünkben

A köldökünk nagyon is ideális hely a baktériumok szaporodásához, hiszen egy védett kis zug, amit sokan nem tartanak tisztán minden nap, egyszerűen nem foglalkoznak vele. A baktériumok azonban annál inkább, sőt, egy külön ökoszisztémát alakítanak ki  a hasunkon, ami a kutatások eredményei szerint összesen 2368 típusú baktériumot jelent.

A tetvek evolúciója

Minden szülő rémálma, hogy a gyerek az oviban vagy az iskolában tetves lesz, és csak különböző kezelések segítségével szabadulhat meg az élősködőktől. Pedig a tetvek nem is olyan ritkák, sőt, nemcsak a gyerekeken élnek. A tetveknek egész evolúcióját tárták fel, ahogy az egyre kevésbé szőrös emberen vándoroltak, és alkalmazkodtak a változó feltételekhez – a szőrtelen helyeken ugyanis a kis állatok nem tudnak megélni.

Még a gondolkodásunkat is megváltoztatják

A parazita ugye táplálékforrásnak használja gazdáját, de ennél többre is képes: úgy manipulálja a gazdateste viselkedését, hogy abból előnye származzon. Egy protozoa például annyira elvette a patkányok eszét, hogy azok felkínálták magukat a macskának vacsorára – ugyanez az élősdködő az emberben is jelen lehet.

Így fertőződünk meg születésünkkor

A bélbaktériumok  egy része megtalálható a hüvelyben, az azon áthaladó csecsemő így szerzi meg baktériumflórájának egy részét.

Forrás: TheConversation