Egy kávéfőző lett az urnája a híres olasz üzletembernek

Renato Bialetti bajuszos karikatúrája a mai napig ott van minden olyan kávéfőzőn, ami a nevét viseli.

Az édesapja, Alfonso Bialetti találta fel az eredeti Bialetti-kávéfőzőt, majd Renato Bialetti tökéletesítette a találmányt, és adta a nevét, meg persze a bajuszát az úgynevezett Moka Express kávéfőzőnek.

olaszvallalkozo

Renato Bialetti – és a bajusza – a 60-as években | Forrás

Az 50-es évek olasz reklámjaiban mindenütt jelen volt az a kicsi, bajuszos figura, amit annak idején Paul Campani rajzolt a február 11-én elhunyt vállalkozóról, Renato Bialettiről. Tulajdonképpen a 93 évet megélt vállalkozó és a bajuszos karikatúra, meg persze a kávéfőző annyira elválaszthatatlanok voltak egymástól, hogy végül szinte magától értetődő volt, hogy a kávéfőző legyen az urnája Renato Bialettinek. A vállalkozótszülőfalujában, Casale Corte Cerróban temettek el, csupán néhány kilométerre a híres kávéfőzőgyártól.

kavefozo

És íme Bialetti kávéfőző urnája | Fotó: Twitter

A Lago Maggiore közelében, Omegna városában 1933 és 2010 között gyártották a nálunk is jól ismert kávéfőzőt, amit napjainkban már Romániában, a Bukarest közelében fekvő Ploiesti városában készítenek.

bialetti

Erről a kotyogós kávéfőzőről van szó – Ott a híres bajusz!

Itt egy vicces olasz reklámot láthatsz az 50-es évekből, melyben kiderül, hogy “milyen egyszerűnek tűnik” kávét főzni, de nem elég hozzá a jó kávé, egy kis figyelmesség és tapasztalat is szükségeltetik hozzá, na meg persze az eredeti Bialetti-kávéfőző is:

Forrás: torino.repubblica.it

O. M.