A brit koronaékszer egyik legszebb gyémántjához rengeteg ember vére tapad

India és Pakisztán is magának követeli a Koh-i-Noor elnevezésű, 105 karátos gyémántot, ami még 1850-ben került a britek kezébe. 

A 21 grammos, ovális, halványlila gyémánt kétes körülmények között került el Indiából. A britek szerint 1850-ben Dulip Singh maharadzsa ajándékozta Viktória királynőnek, ám az érintettek szerint az ajándékozás szót túlzás lenne használni, hiszen Anglia gyarmattartó helyzetét kihasználva szerezte meg az ékkövet, amikor épp bekebelezte Pandzsábot.

Nagy-Britannia egyelőre nem adja vissza a Towerben őrzött ékkövet, amit még 1911-ben Mária királyné koronájába illesztettek bele.

315A684200000578-0-image-m-8_1455837857768

A Koh-i-Noor

Indiában azóta is úgy vélik, hogy a gyémánt elvétele nemzetük megszégyenítésének jelképe

Bumicka Szingh bollywoodi színésznő is nyilatkozott az ügyben, szerinte:

“a Koh-i-Noor-gyémánt nemcsak egy 105 karátos ékkő, de történelmünk, kultúránk része, és kétségtelen, hogy vissza kell azt adni”.

Tény, hogy többezer brit és szikh katona halt meg abban a csatában, ami végül eldöntötte Pandzsáb sorsát. Nem volt egyszerű harc, a szikhek 45.000 gyalogos és 26.000 lovas katonával védték magukat. Az országban korábban halt meg Ranjit Singh maharadzsa, aki után 5 éves fia, Dulip Singh, és anyja, Maharini Jindan maradt, aki nem volt hajlandó élve elégetni magát, ahogy a gyászoló özvegynek illett volna. A britek szégyentelen, züllött, érzéki és ópiumfogyasztó nőszemélynek írták le, ám ő mégis a kezében tartotta a hatalmat.

Az angolok a szikh sereg legyőzése után győzedelmesen vonultak be és követelték maguknak a kincseket, miközben az özvegyet és a kisfiút meghagyták uralkodó szerepében – természetesen kaptak egy brit tanácsadót, segíteni döntéseket hozni. 2-3 évnyi viszonylagos béke után az elnyomott nép fegyveres erői újra felvették a harcot, ám megint az angolok győztek, és Pandzsáb hivatalosan is Nagy-Britanniához került. A szikhek fizethettek ismét, többek között a Koh-i-Noor gyémánt átadásával, amit Dulipnak kellett kiszolgáltatnia – ez volt az úgynevezett ajándékozás.

diamond

A pakisztániak azért nyújtották be igényüket a gyémántra, mert korábban az egyik szikh csapat elmenekítette hozzájuk az ékszert, de az 1850-ben, a második brit győzelem idején már Dulipnál volt.

A britek a gyémánt egyharmadát lecsiszoltatták, így nyerte el mai, végleges formáját. Végül annyira “megszokták”, hogy eszük ágában sincs visszaadni.

Forrás: Independent, Dailymail