Végre kitaláltak valami okosat, hogy ne párologjon el Leonardo da Vinci világhírű festménye

Egy modern levegőtisztító eljárásnak köszönhetően hamarosan egyszerre akár 80-an is tartózkodhatnak majd abban a templomban, ahol Leonardo da Vinci Utolsó vacsorája látható.

Jelenleg mindössze alkalmanként 20-an látogathatják a milánói Santa Maria delle Grazie templomban lévő freskót, évente pedig összesen 420 ezren kíváncsiak rá.

uv

A nedves levegő miatt folyamatosan “párolog” a világhírű festmény

A freskó sajnos annyira megrongálódott az elmúlt több, mint 500 év során, hogy csak a fáradságos restaurációs munkálatoknak köszönhető, hogy még ma is meg lehet csodálni ezt a remekművet. Leonardo da Vinci 46 évesen festette az Utolsó vacsorát, és imádott kísérletezni a különböző festészeti technikákkal. Sajnos pontosan emiatt van az, hogy az Utolsó vacsora is egyfajta kísérlet volt számára. Akkoriban próbált ki egy újfajta festéket, ami viszont a templomban található nedves levegő miatt szinte elpárolgott az évek során.

uv_hat

Kulisszatitkok: Ez a szerkezet van a világhírű festmény hátoldalán

Ha minden igaz, az új légtisztító berendezés azonban a jövő nemzedékei számra is meg tudja majd őrizni a világhírű műalkotást. Érdekes megemlíteni még, hogy nem csak a templom levegőjét szándékoznak megtisztítani, hanem a templomba belépő turisták ruháját is. Persze nem úgy kell elképzelni a dolgot, hogy mosodát nyitnak az Utolsó vacsora mellett, hanem egy modern beléptető rendszerre kell itt gondolni, ami szinte “lemossa” a látogatók ruháját, mikor belépnek a terembe.

uv4

Így nézett ki a festmény a 70-es években | Forrás: Wikipédia

uv5

Ez pedig egy 2006-2007-es felvétel az Utolsó vacsoráról | Forrás: Wikipédia

Ha viszont még ez sem lenne elég ahhoz, hogy a világ legtisztább levegőjű helyiségét hozzák létre, akkor a harmadik berendezés, a padokba beépített készülék már biztosan elég lesz hozzá. A templom padjaiba ugyanis egy olyan készüléket szeretnének beépíteni, ami a turisták ruháján található porszemcséket szívná be.

A munkálatokat már az idén elkezdik, de a templombelső előreláthatólag csak 2019-re készül el, amikor is Leonardo halálának 500. évfordulójára emlékeznek majd meg.

Forrás: milano.repubblica.it

O. M.