Videó a rekordmagas Balatonról, ami így is három méterrel áll alacsonyabban, mint kéne

Szinte minden évben elkezdődik a hisztéria, ami szerint vagy nagyon alacsony, vagy nagyon magas a Balaton vízszintje. Emberi erőkkel próbálunk kordában, általunk meghatározott centik között tartani egy természetes tavat, ami az emberi beavatkozások előtt átlagosan három méterrel mélyebb volt.

Amikor még a Sió-csatornának híre-hamva sem volt…

…akkor is éltek emberek a tó körül, csak egy picit messzebb, a tó ugyanis sokkal-sokkal nagyobb kiterjedésű volt a ma ismertnél. A XIX. századig a turistáktól nyüzsgő Siófok helyén mocsaras, nádas terület helyezkedett el, a mostaninál három méterrel magasabb vízszinttel, amit természetes vízlefolyások vezettek el.

1776-ban aztán elkezdték lecsapolni az összefüggő mocsarat, elkezdték ásni a Sió csatornát, ami szakaszosan, hosszú évtizedek alatt készült csak el. A malomgátak lebontása és a csatorna kiásása miatt először 1,2, aztán 1,3 méterrel csökkent a Balaton vízszintje. A déli parton szabaddá vált területeket mezőgazdasági célokra hasznosították.

Az egykori, Balaton által körülzárt szigeten létrejött egy település, az 1700-as évek végén először Fok-Sió, majd az 1790-es évektől Sió-Fok néven. A ma ismert város központja az ősi Fok-folyó tölcsértorkolatában fekszik, az építkezésre akkor volt lehetőség, amikor ez a torkolat feltöltődött a drasztikus vízcsökkentések következtében.

Siófok egykosri lagúnatérképe, Fotó: Élet és Tudomány

Siófok egykori lagúnatérképe, Fotó: Élet és Tudomány

A szabályozás folytatódott: 1863-ban épült meg a Sió-csatorna és a fa zsilip, a tó vízszintje ekkor további 0,95 méterrel csökkent, így lett mesterségesen szabályozott vízállású tó. A fa zsilipet később betonra cserélték, de a hírek szerint ez a mostani is annyira elavult, hogy ki kéne cserélni.

1965-ben egyébként már volt példa egy erőszakos Balaton-lecsapolásra

A tó vízállása nagyon magas volt, az időközben kiépített vasútvonalat, üdülőtelepeket veszélyeztette, ezért a tó víztömegének felét, 1 milliárd 80 millió köbméter vizet engedtek le a Sió csatornán.

Hisztizünk egy olyan tó miatt, ami a maga idejében még sokkal méretesebb volt, csak mi gyorsan odaköltöztünk a partjára, és most nem értjük, miért viselkedik ellenségesen a víz, és miért akar oda visszafolyni, ahol évmilliókig szépen megvolt.

Forrás: Élet és Tudomány, Siocsatorna