A nap, amikor apám földhöz vágta a macskát – Lehet egy bántalmazó férfi jó szülő?

Nemrég a Lenti Járásbíróság 50 nap elzárást rótt ki egy férfira, aki idegességében földhöz vágta és megölte a család macskáját. “Az esetről jutott eszembe saját apám, aki ugyanezt tette, és anyám, aki azért sem vált el, mert akkor hogy nőnek fel apa nélkül a gyerekei” – meséli Zsófi, aki a Lemonnak egyszer már beszélt családjáról. A kérdés az: lehet-e jó apa egy bántalmazó?

“A bántalmazó felnőttek, legyen akár házastársuk, akár gyerek az, akit meg akarnak félemlíteni, gyakran használják a háziállatokat eszközként. Lehetőleg úgy ölik, kínozzák meg őket, hogy a család lássa, egy épp elpusztuló állat látványa pedig olyan erős félelmet képes ébreszteni, hogy az ember nem mer majd tiltakozni akkor, amikor az agresszió felé irányul. Sosem fogom elfelejteni, amikor apám az asztalról szalámit lopó macskát megfogta, és a konyhakőhöz vágta. Szegény cica azonnal meghalt, folyt a vér, mi talán sikítottunk is, a halott macskát pedig az udvar egy hátsó részében még napokig megtekinthettük. Nem kell sok egy megvert és megerőszakolt gyereknek ahhoz, hogy felfogja, mi történik azokkal, akik vétenek a család rendje, azaz az apa szabályai ellen” – meséli Zsófi.

Az anyák hiedelmei

Itt jön a képbe a nagyon gyakran hallott mondat a feleségek szájából:

“Lehet, hogy a Józsi néha megver, amikor iszik, de azért jó apa.”

Az ilyen családokban a megfélemlített, megalázott feleség gyakran elhiszi, hogy férje nélkül nem boldogulna sem anyagilag, sem semmilyen értelemben. Hogyan szabadulhatna meg agresszorától, ha meggyőződése, hogy gyerekeinek szüksége van apára, tekintélyre, teljes családra? Mi a rosszabb: csonka családban felnőni, vagy egy olyanban, ahol a gyerekek látják – de legalábbis tudják -, hogy anyjukat megalázzák, megszégyenítik, esetleg meg is verik?

Nem olyan egyszerű a válasz, még akkor sem, ha a testi-lelki terrorból jut a gyerekeknek is. Mert mindig jut, ők a legérzékenyebbek a család történéseire. A bántalmazott anyák el sem gondolkodnak azon, hogy az apa szerepvállalása mennyire nem jelent segítséget, hiszen általában akkor kerülnek elő, ha fegyelmezni kell, ha pedig tanulni, játszani kéne, akkor sürgős dolguk akad máshol. Nincsenek ott a gyerekek betegsége, krízisei idején, nem kelnek fel éjszaka hozzá, nem nyugtatják vagy dicsérik őket.

Az agresszor apák csak és kizárólag magukkal vannak elfoglalva, mindenki más csak kellék, a gyerek is. Nem alkalmazkodnak a gyerekhez, sőt a gyerektől várják el ezt, csendben kell maradniuk, különben megveri őket, és még hosszan sorolhatnánk. A bántalmazott anyák szerint ez a “normális”, “a férfiak ilyenek” – pedig egyáltalán nem így van.

Ezért nem lehet jó apa egy agresszor

A Lehet- jó apa a bántalmazó? című könyv jó hosszan tér ki arra, miért nem lehet jó apa egy bántalmazó, akkor sem, ha a gyerekeivel kedvesen viselkedik, ha hazaadja a pénze egy részét, ha elviszi a családot kirándulni, ha az élet elképzelhetetlennek tűnik nélküle.

A gyereknek lesz bűntudata

A gyerekek világa belülről építkezik kifelé, sokáig azt gondolják, minden, ami körülöttük történik, miattuk, őáltaluk van. Kevés gyerek képes elkerülni a bűntudat csapdáját, és nem azt gondolni, hogy ő volt rossz, és apa ezért veri anyát – vagy éppen fordítva. Tetézi ezt a szülői magatartás is, sokan ki is jelentik, hogy “ez az egész azért van mert kettest hoztál matekból.” Őrült megfelelési kényszer, vagy annak ellenkezője indul el ilyenkor.

Károsodik a gyerekek kapcsolat-mintája

Minden fiúnak az első nő az anyja, és minden lánynak az első férfi az apja, őket figyeli minden érzékével tudattalanul is, és készíti a mintákat. Milyen elképzeléseket alakíthat ki egy gyermek egy bántalmazó családban? Csak torzakat, ahol a nőket bántani lehet, ahol nem egyenrangú felek, függőek és sérülékenyek, a férinek pedig mindent szabad. Még súlyosabb a helyzet olyankor, amikor az apa a gyereket is bevonja az anya megalázásába, kigúnyolásába.

Engedelmesség mindenáron

Az apa uralma azt jelenti, hogy a gyerek nem tanulja meg saját érdekeinek érvényesítését. nem hallgatják meg, nem figyelnek oda az igényeire, nem emelhet szót, nem panaszkodhat, sokszor nem is sírhat, és főként a nyilvánosság előtt nagyon jól kell viselkednie. A gyerek személyiségfejlődése nagy károkat szenved, nem tanulja meg, hogy ha ellentmond szüleinek, attól még ugyanúgy szeretik és elfogadják. Nem tanulja meg, hogy önmagától szerethető, helyette játszmákban gondolkodik.

Függőségek

A bántalmazó férfi gyakran alkohollal, gyógyszerekkel, dohányzással csillapítja saját szorongását, a bántalmazott nő pedig ugyanezekkel a szerekkel élhet, hogy ne kelljen józanul szembenéznie helyzetével. A gyerek mindkét esetben függőkkel nevelkedik, azaz később nagyobb eséllyel lehet ő is az.

Szegénység

Aki  a családot uralja, általában annál van a kasszakulcs is. Gyakran elfőrdul, hogy az apa nem ad elég pénzt haza, még az anyáét is elveszi, vagy épp nem engedi, hogy munkába álljon, önbizalmát a földbe döngöli. Így a gyereknek is annyi jut, amennyit az apa ad, ez pedig gyakran élelemre és ruhára sem elég.

A gyerek fizikai sérülésveszélyben él

Nem elég a lelki teher, a bántalmazó apa gyakran veri a gyerekeket is, ami hatalmas fájdalmat, és károkat okoz akár minden nap.

Ha bántalmazó kapcsolatban élsz akár felnőttként, akár gyerekként, fontos tudnod, hogy van kiút: hívd a NANE egyesületet a 06-80-505-101 telefonszámon, és kérj segítséget!