A magyar történelem egyik legismertebb sorozatgyilkossága: Így mérgeztek arzénnal a tiszazugi asszonyok

A tiszazugi gyilkos asszonyok története alaposan megrázta az embereket az 1920-as években: legalább 160 ember halt meg a méreg miatt.

A legtöbb eset Tiszakürthöz és Nagyrévhez kötődik, no meg a halálbábaként emlegetett Fazekas Gyuláné Oláh Zsuzsannához. Meg a legyekhez: akkoriban ugyanis a légypapírba arzént is kevertek, amit áztatással ki lehetett belőle oldani.

Az elkövetők asszonyok így szabadultak meg iszákos, erőszakos férjüktől, az idős vagy beteg emberektől, a súlyos beteg gyerekektől, illetve a megszületett, de felnevelni nem kívánt kisbabáktól is.

Pontosan talán nem is tudni, hány ilyen eset történt 1911 és 1929 között, a szolnoki ügyészség is csak egy névtelen levél kézhezvétele után kezdett nyomozni az ügyben. Mivel az arzén akár évekkel a halál után is kimutatható az emberi testben, ezért az asszonyok egy idő után vallomást tettek, de már csak a sokadik alkalommal megindított nyomozás során – korábban az egyes esetek között nem ismerték fel az összefüggést, illetve az arzént sem mindig tudták kimutatni – és persze nem is mindig keresték.

tiszazug11

A tuszazugi asszonyok (Kép forrása: Egyperces krimi blog)

Fazekas Gyuláné bábaként nemcsak a születéseknél volt jelen minden házban

A haláleseteknél vagy súlyos betegekhez is gyakran őt hívták. Akinek nem volt kedve tovább ápolni a beteget, utálta a férjét, anyósát, vagy épp a gyerekét nem kívánta felnevelni, számíthatott a bábaasszony segítségére. A “trükköt” a többi asszony is elkezdte alkalmazni, köztük az elsőként elfogott Bukovinszki Jánosné Sebők Annával, aki lekváros-arzénes kenyérrel küldte a másvilágra ágyhoz kötött anyját.

1929-re már annyian mérgezték meg családtagjaikat, hogy nyílt titokként mindenki tudott mindenről, mégis, akik “árulkodtak” a hatóságoknak, és nem tudtak elég bizonyítékot felmutatni – hogy is tudtak volna? – azokat becsületsértésért, rágalmazásért megbüntették.

tiszazug10

Végül a csendőrség elkezdte komolyan venni a vádakat, mikor már özönlöttek hozzájuk a levelek. Az egyik beismerő vallomás érkezett a másik után, több, mint negyven nőt vettek őrizetbe, és a hatóság ott találta magát egy majdnem húsz éven át tartó gyilkosságsorozat kellős közepén. Fazekasnéhoz vezetett minden szál, ám ő készen várta elfogatását, és mielőtt elvihették volna, marólúgot ivott és meghalt.

Végül a hatalmas botrány övezte nyomozást elegendő bizonyítékkal rendelkezve lezárták, így pedig szinte biztos, hogy sokakat el sem kaptak, hiszen más falvakban is élhettek “arzénes asszonyok”.

Az esetekről Móricz Zsigmond is írt, itt tudod elolvasni.

Forrás: Egyperces krimi