Ő volt a világ első szupermodellje – Evelyn Nesbit botrányos élete

Hogyan lesz valakiből szupermodell? A szépség csak egyetlen tényező, de van, ami talán még ettől is fontosabb: kell valamiféle szexepil, különlegesség, stílusérzék és olyan fellépés, ami önkéntelenül vonzza a tekintetet. Egy egyszerű modell akkor lesz szupermodell, ha megtestesíti a maga korát. Evelyn Nesbit, Amerika első modelljének élete botrányos, a személyisége pedig feltűnő és izgalmas volt.

Evelyn édesapja korán meghalt, és sajnos csak a rengeteg adósság maradt utána, ami miatt Evelyn már 14 évesen kénytelen volt modellként dolgozni. Kizárólag teljesen felöltözve ült modellt különböző festőművészeknek – édesanyja mindenről tudott, sőt, támogatta lánya meredeken felfelé ívelő karrierjét. Mikor aztán 1900-ban Pennsylvániából New Yorkba költözött, szó szerint minden férfi a lába előtt hevert.

nesbit_uj1

Fotó: Wikipedia

John Jacob Astor kegyeltje, James Carroll Beckwith vette a szárnyai alá a fiatal szépséget, akit a buzgó festőművészek nem győztek megfesteni, olyan sok megbízást kapott. Többek között a Metropolitan múzeumban még ma is látható egy Evelyn Nesbitről készült portré (George Grey Barnard Ártatlanság című festménye). Ezen kívül a női magazinok is előszeretettel közölték le Evelyn fiatal, ártatlanságot sugárzó arcképét.

Evelyn arca mindenütt jelen volt

Végül aztán szinte mindenütt Evelyn fotóját lehetett látni. Egymást érték a megbízások. Nem csak az újságokban, hanem naptárakon, képeslapokon is visszaköszönt az arca. Egyszer romantikus lányt, másszor görög istennőt ábrázoltak vele, de még gésának is beöltöztették. Az újságok a 20. század fordulóján kezdték felfedezni, hogy nem csak megrajzolt képekkel lehet illusztrálni a cikkeket, hanem élő emberek fotóival is. Evelyn tehát egy nagy sebességgel változó kor első szupermodellje lett.

nesbit_uj2

Fotó: Wikipedia

A következő állomás a Broadway

Miután Evelyn már egyfajta celebnek számított, szinte természetes volt, hogy 1901-ben – tehát csupán egy évvel New York-ba költözése után – a Broadway-n is felkérték egy mellékszerepre, amit kis idő múlva már egy szöveges szereposztás követett.

Ahogy Paula Uruburu, az Evelyn életrajzát megíró szerző fogalmazott:

“Evelyn Nesbit volt a megtestesült amerikai szépség. Mindenki álma egy személyben, akinek a gyönyörű arca volt az összes vagyona. Evelyn élete annyira gyors tempóban változott meg, hogy teljes mértékben a 20. század elején uralkodó kor szellemét és a lüktető, lendületes életmódot, az üvöltő 20-as éveket lehetett viszontlátni a karrierjében. Ugyanakkor Evelyn varázslatos mosolyában még visszaköszönt a 19. század viktoriánus szelleme is, volt benne valami szentimentális, valami mágikus.”

Evelyn férje féltékenységi rohamában lelőtte korábbi szeretőjét

Hihetetlen, de a fiatal lány már az első Broadway-szerep során megfogta az isten lábát. Ebben az időben ismerkedett meg ugyanis Stanford White-tal, a neves építésszel, akinek a nevéhez olyan híres épületek fűződnek, mint a Madison Square Garden, a Tiffany’s vagy a Cornelius Vanderbilt család otthona. Stanford White volt az, aki kihúzta a nyomorból Evelynt és családját, biztos megélhetést biztosított számára és családjának. De végül ő lett Evelyn veszte is. Mikor ugyanis évekkel később Evelyn már férjes asszony volt, milliárdos férje nem tudott együtt élni azzal a tudattal, hogy Evelyn korábbi életében más férfiak is voltak – betegesen féltékeny volt a múltjára. Egy ilyen féltékenységi roham végül oda vezetett, hogy Harry K. Thaw, Evelyn férje, aki “csupán felesége jó hírét kívánta megvédeni”, pisztolyt fogott és egy Madison Square Garden-i előadás után lelőtte Evelyn korábbi szeretőjét, Stanford White-ot.

nesbit_uj3

Fotó: Wikipedia

A bírósági tárgyalás szaftos részletei

Evelyn férjét a gyilkosság után természetesen beperelték emberölés vádjával. A tárgyalás során olyan szörnyű részletek derültek ki Evelyn életéről, hogy egy vallási csoport be akarta tiltani a tárgyalás sajtóközleményeit. Többek között arra is fény derült, hogy Evelynt nem csak férje, hanem korábbi szeretője, Stanford White is bántalmazta, sőt, édesanyja pedig borzalmas dolgokra kényszerítette.

A tárgyalótermet ellepték a botrányra éhes tömegek. Ne felejtsük el, akkoriban még nem volt tévé, ami otthon szórakoztathatta volna a nagyközönséget!

Amerika történelmében először fordult elő, hogy az esküdtszéknek vissza kellett vonulnia, különben újabb botrányba fulladt volna a tárgyalás. Végül életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Evelyn férjét, akit egy elmeklinikán kezeltek élete végéig. Evelyn életrajzírója szerint:

“Sajnos Evelyn annak a kultúrának lett tragikus sorsú áldozata, amely megteremtette őt.”

De Evelyn Nesbitet nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladta volna! Az őt ért traumákból felépülve saját, önálló életet teremtett magának.

Némafilmekben szerepelt, gyermekét nevelte, és két önéletrajzot is megjelentetett kalandos életútjáról. Számos könyv és film is feldolgozta Evelyn hányattatott sorsát, nem régen, 2010-ben futó filmsorozat (Boardwalk Empire) filmszereplőjének, Gillian-nek a karakterét is Evelyn Nesbit szupermodell ihlette. Amerika első szupermodelljére tehát még mindig emlékeznek, amit a mai modellekről nem biztos, hogy 100 év múlva is el tudnánk mondani.

Forrás: BBC | Képek: Wikipedia 

O. M.