A rómaiak iskolai egyenruhájánál nem lehet egyszerűbbet kitalálni

Időszámításunk előtt 1–4. századból származó dokumentumok segítenek megtudni, hogyan éltek, fürödtek vagy éppen tanultak az ókori rómaiak. Ha akartak, meztelenül járhattak iskolába. 

Ahogy az iratokból kiderül, az ókori római oktatás sok mindenben eltért a ma hagyományosnak tartottól. Nem volt ugyanis nyolc órai becsöngetés, minden diák akkor ment be, amikor épp tudott, és oda ült, ahová tudott. A tanárok nem is egy osztályhoz, hanem egy köréjük verődött csopotnyi diákhoz beszéltek. Egyenruha sem volt kötelező, a fiatalok reggel levették hálóingüket, és a hagyományos római viseletben mentek be – vagy éppen meztelenül, mert erre is volt példa.

2d9v4hu

A fürdéssel kapcsolatban is új dolgokat tudtunk meg

Ki ne emlegetné a római fürdőket ma is, hogy milyen jó lehetett folyamatosan lubickolni, milyen kényesek voltak az előkelő rómaiak a tisztaságra… mindeközben azok, akik nem a gazdagok közé tartoztak, olyan fürdőkbe merültek, amelyek leginkább egy pocsolyára hasonlítottak. A víz olyan koszos volt, hogy miután kijött belőle az ember, le kellett mosnia magáról a koszt, és a maradékot aztán kaparókkal eltüntetnie magáról.

Nagyon sok olyan információnk van az ókori rómaiakról, amik a hadvezérek, a kiváltságosok és a gazdagok világát mutatják be, ezért nagyon is fontos, hogy az egyszerű köznép szokásait is legalább ugyanennyire ismerjük, ha már történelemről van szó.

Forrás: TheGuardian, Last

via Index