Egy kolumbiai börtönben csak a raboknak van fegyvere, az őröknek nincs

Csak a falakat őrzik a kolumbiai Bogota egyik börtönében, a La Modelo-ban, semmi mást. A bent élő 11.000 elítélt kézigránátokkal, fegyverekkel felszerelkezve él egy gigantikus bandaharcban, az őrök pedig teljesen tehetetlenek.

A rabok, akik bármihez könnyedén hozzáférnek a külvilágból, két ellenséges csoportba tömörülnek, gyakran zajlanak harcok közöttük.

bogota3

A kormányt támogató FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) csoport tagjai régóta számítanak az egyik legfelszereltebb, leghatékonyabb gerillacsapatnak: emberrablások, gyilkosságok, zsarolások, drogcsempészet – talán nincs is olyan bűntett ami ne lenne a számlájukon.

bogota2

Hiába csuknak le közülük akárkit is, az viszi magával a mobiltelefonját, és folytatja az üzletkötést ott, ahol abbahagyta.

bogota4

A börtönön belül még saját éttermük is van, ahol a FARC tagjai ingyen ehetnek.

bogota1

Ha meg akarnak szökni, lyukat robbantanak a falba – ez egyébként 2001-ben tényleg meg is történt. 100 elítélt lépett meg könnyedén.

bogota7

Hiába próbál a kolumbiai kormány tenni bármit is, az úgynevezett szigorítások nem vezetnek eredményre.

bogota6

A legújabb hírek szerint száz megcsonkított ember maradványait találták meg a börtön csatornájában. Kiderült, hogy az elítéltek oda dobálták a meggyilkolt emberek testét.

bogota8

A csatornát azután vizsgálták át, hogy két egykori tag ügyében vizsgálatot folytattak. Egyikük feltételezhetően a bűnszervezet korábbi parancsnoka volt, aki megvesztegette a börtönőröket, hogy azok ne lássanak és halljanak semmit a bent folyó gyilkosságokról.

Forrás: Odditycentral