A világ egyik első turistalátványossága: a mindent kővé változtató víz

1630-ban Charles Slingsby tulajdonába került egy olyan bánya, aminek vizébe bármit beleengedtek, az kővé vált néhány hónap alatt.

Slingsby hamar meglátta az üzleti lehetőséget, és talán ő volt az első a világon, aki turistalátványosságot csinált egy természeti adottságból.

Petrifying-Well4-600x900

A tudományos kutatásoknak hála mi már persze tudjuk, hogy a vízben található ásványi anyagoknak köszönhető minden, de akkoriban sötét varázslatnak tulajdonították az egészet.

Petrifying-Well6-600x628

Még legendát is költöttek mellé, aminek ma már nehéz megállapítani, mennyi volt a valóságalapja.

Petrifying-Well2-600x449

A mitikus vizet ugyanis egy 73 éves asszony, Shipton anyó őrizte, aki törvénytelen gyerekként született, ráadásul valamiféle torzulással, ami miatt kerülte az embereket, és a víz mellett vert tanyát mint jövendőmondó- és kuruzslóasszony.

Petrifying-Well3-600x450

A nő meghalt, a hely Slingsby-re maradt, a barlang és vize a leglátogatottabb turistalátványosságnak számított, az ott “kővé vált” tárgyakat pedig élelmes kereskedők vagyonokért adták el.

Petrifying-Well1-600x450

Az emberek egészen sok pénzt is kiadtak annak érdekében, hogy Knaresborough-ba utazzanak látni a csodát – a férfi legnagyobb örömére.

Petrifying-Well5-600x450

Egy videó a mindent kővé változtató vízről:

Forrás: Knowledgenuts, Odditycentral