A szakácsnő, akitől minden New Yorki rettegett – Tífuszos Mary hastífusszal fertőzte meg a vendégeit

Mary Mallon szakácsnőként dolgozott New Yorkban az 1900-as évek elején, és ahol csak megjelent, ott hamarosan mindenki tífuszos lett. Amikor felismerték az összefüggést az egyébként egészséges(nek tűnő) szakácsnő és  betegség között, Mary dühtől villogó szemmel villával kergette el azokat, akik meg akarták győzni arról, hogy ne legyen többet szakácsnő – írja a mult-kor.hu

Az 1800-as években a hastífusz még meglehetősen sok halálos áldozatot szedett, főleg a szegénységben élők és a katonák körében. A betegséget fertőzött víz, vagy egy beteg ember is terjeszthette. A tudósok idővel egyre többet tudtak meg a betegségről, 1896-ban pedig megérkezett a megelőző oltás is Almroth Edward Wright jóvoltából.

Az 1900-as években is megkapták a tífuszt az emberek, de már nem voltak akkora járványok. New York városában a megbetegedések számottevő részéért egy látszólag egészséges személy felelt, közkedvelt nevén Tífuszos Mary, aki ugyan tüneteket nem mutatott, de magában hordozta a kórokozót, és mindenkinek átadta, akire csak főzött.

Egy korabeli újság Tífuszos Maryvel (Kép forrása: Múlt-Kor)

Egy korabeli újság Tífuszos Maryvel

Mary lebukik

Mary nem akart semmi rosszat, csak éppen nem mosott kezet túl gyakran, nyilvánvalóan azután sem, hogy használta az illemhelyet. Ahogy főzött, a kórokozók már mentek is az ételbe, onnan pedig többek között  egy jómódú New York-i család tagjainak szervezetébe is. A tehetős család felbérelt egy közegészségügyi mérnököt, George Sopert, aki kiderítette, hogy  Mary Mallon szakácsnő minden baj forrása.

Mary borzasztóan dühös lett, amikor közölték vele, hogy terjeszti a járványt, így amikor vizelet- és székletmintát kértek tőle, húsvillával fenyegetőzött, menekülésre késztetve a nyomozót. Soper azt is felderítette, hogy addig ahány háznál Mary csak szolgált, ott mindenki hastífuszos lett. Soper öt rendőrrel ment vissza Maryért, aki őket is fel tudta tartóztatni félelmetes húsvillájával, majd megszökött. Végül Mary-t elfogták, erőszakkal kórházba vitték és megvizsgálták. Kiderült, amit addig sejtettek: szervezete hemzsegett a tífuszt okozó baktériumoktól.

Tífuszos Mary elkülönítve a kórházban a kép bal szélén

Tífuszos Mary elkülönítve a kórházban

Mary nem adja fel

Bár hosszan győzködték, hogy ne dolgozzon szakácsnőként, s csak ezzel a feltétellel engedték ki a kórházból, Mary csak azért is dolgozott tovább, csak Mrs. Brown néven. 1915-ben egy New York-i kórházban komoly hastífuszjárvány tört ki, a szálak ismét Mary konyhájához vezettek. Abban az évben Maryt elkülönítették az emberektől, beutalták a North Brother Island-i kórházba – a New Yorkiak legnagyobb örömére -, majd egy kis North Brother Island-i nyaralóba vitték teljesen egyedül.

Ebben a házban élte több, mint húsz évig egyedül

Ebben a házban élt több, mint húsz évig egyedül

Mary élete ott folytatódott a nyaralóban egészen 1938-ban bekövetkezett haláláig, közben pedig végig azon dühöngött, miért zárták be. Annyiban egész biztosan igaza volt, hogy rajta kívül mások is hordozhatták a hastífusz kórokozóit anélkül, hogy tudtak volna róla, vagy maguk megbetegedtek volna tőle.

Forrás: Múlt-Kor