10 meglepő tény az Eiffel-toronyról, amiről eddig nem hallottál

Szinte mindenki hallott már a párizsiak büszkeségéről, meglehetősen sokan látták élőben is, mégis van néhány dolog, amit kevesen tudnak az Eiffel-toronyról.

1. Az Eiffel-toronyról meglehetősen sokan ugranak le

Egy alkalommal, amikor egy nő megpróbált öngyilkosságot elkövetni és leugrani a toronyból, érdekes fordulatot vett a sorsa.  Miután lezuhant, egy ott parkoló autón landolt, és szerencsésen túlélte az esetet. Ami az igazán érdekes a történetben, hogy később pontosan ahhoz a férfihez ment hozzá, akié az ominózus autó volt. Ezt hívják sorsnak vagy végzetnek, nem igaz?

Az Eiffel-toronyról egyébként meglehetősen sokan vetik a halálba magukat, a statisztikák szerint ezerből 17 ember. Franz Reichelt feltaláló is itt lelte halálát, amikor egy saját kezűleg készített ejtőernyős ruhával a mélybe vetette magát 1912-ben.

2.  A franciák a tornyot kezdetben tiszta szívükből gyűlölték

Már 1887-ben komoly sajtókampány folyt ellene. A petíciók ellenére az épületet felhúzták, pontosan két év, és két hónap alatt. 1944-ben komoly veszélyben forgott, Hitler ugyanis parancsba adta, hogy rombolják porig.

115

Így épült az Eiffel-torony

3. A 300 méter magas Eiffel-torony negyven éven át a világ legmagasabb építményének számított

1930-ban körözte csak le a New York-i Chrysler Building. A tornyot így is évente 7 millióan látogatják, így a leglátogatottabb fizetős emlékműnek számít.

4. Volt, amikor úgy világított, hogy 30 kilométerről is látni lehetett

1925 és 1936 között az egyik legnagyobb francia autógyár hatalmas hirdetőtáblaként használta, negyedmillió színes villanyégőt aggatva rá. Ennek köszönhetően a tornyot 30 kilométerről is látni lehetett, olyannyira, hogy Charles Lindbergh 1927-ben ezt használta jelzőfénynek, amikor átrepülte az Atlanti-óceánt. Manapság este óránként öt percre borul fénybe, és nem az autógyár jóvoltából. A torony teljes világítása évente 7.8 millió kWh-t fogyasztást jelent.

5. Az Eiffel-torony legfelső szintjén foglalt helyet az Eiffel kutatóközpont

Ekkor asztronómiai, meteorológiai, aerodinamikai és fiziológiai kísérleteket,  végeztek a torony tetején. 1889-ben a Le Figaro nevű francia újság nyomdát működtetett a második emeletén.

6. A toronynak folyamatosan változik a magassága

Télen körülbelül 4-8 centivel alacsonyabb, mint nyáron.

7. Egy őrült majdnem felrobbantotta, mert zavarta az alvásban

Ivan Chtcheglov nevű férfi fel akarta robbantani a tornyot, mert annak fényei bevilágítottak a hálószobájába, és nem tudott tőle aludni. A férfi lopott dinamittal szerette volna lerombolni, de elkapták, és elmegyógyintézetbe vitték, mielőtt a tervekből valóság lett volna.

8. Létezik a világon egy nő, aki hozzáment az Eiffel-toronyhoz

Erika LaBrie objektofíliás, azaz mániákiusan ragaszkodik az általa kiválasztott tárgyhoz. A nő egy fura ceremónia keretében 2007-ben hozzá is ment szerelméhez, az Eiffel-toronyhoz, nevét is megváltoztatva.

104-1024x569

Erika Eiffel

9. Egy szélhámos 2 alkalommal is eladta az Eiffel tornyot

Victor Lustig 1925-ben kezdett el üzletelni az Eiffel-toronnyal. Magas rangú kormánytisztviselőnek adta ki magát, titkos találkozóra hívta Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét, és jó áron kínálta nekik a hétezer tonna “fémhulladékot”, ami a torony elbontása után maradna. Lustig hetvenezer dollárt zsebelt be a toronyért – ami egyébként ott állt a helyén -, majd egy órán belül sürgős dolga akadt Ausztriában. Miután a vevő szégyenében inkább lenyelte a veszteséget és hallgatott, a férfi vakmerően visszatért Párizsba, és újra eljátszotta ugyanezt, csak más vevőkkel. Hihetetlen, de másodszor is sikert aratott, ám ekkor a pancser vevő értesítette a rendőrséget, így Lustignak menekülnie kellett.

Végül egy csodálatos fotó  Ilyen Párizs egy része a torony tetejéről szemlélve:

54

Forrás: Bestpictureblog