Tudtad? A nevetésbe bele is lehet halni

Önfeledten boldognak lenni, kacagni nagyon is jó érzés, ám hosszú távon megterhelést jelent a szervezetnek. Aki nevetőgörcsöt kap, vagy hatalmas öröm éri, az olyan állapotba kerület, ami a szívinfarktushoz hasonlít.

A felfedezésre svájci tudósok bukkantak, akik a hírhedt Takotsubo-szindrómát, vagy más néven megtört szív szindrómát kutatták. Ennek lényege, hogy érzelmi stresszt átélő embereknél  – válás, szakítás, elvesztett munkahely, stb – a szív bal kamrája  felfúvódik, formája megváltozik, és a japánok által polipfogásra használt kerámiaedényekre kezd hasonlítani. Ezt az edényt takotsubo-nak nevezik, innen kapta nevét a rendellenesség. A szív kamrájának megváltozása infarktusszerű tünetekkel jár, a beteg légzési nehézségeket tapasztal, és erős fájdalmat. A betegek nagy része pár hónap alatt rendbe jön, de az esetek 3-5 %-ban a szindróma halállal jár.

Ami igazán meglepte a kutatókat, az az, hogy a szindróma nemcsak negatív előjelű stressz esetén jelentkezik, hanem extrém mértékű boldogságnál is, mint például a házasság, a lottó vagy egy verseny megnyerése, szülővé vagy nagyszülővé válás, vagy egy igazán jó szülinapi buli.

Emiatt a kutatók azt javasolják, ha valami érzelmileg megrendítő történt velünk, és mellkasi fájdalmat vagy légzési nehézségeket tapasztalunk, vizsgáltassuk ki magunkat – akkor is, ha épp jó dolog történt velünk, és nem rossz.

Forrás: Eurheartj, Glocals