Egy kiló botox elég lenne ahhoz, hogy elnéptelenedjen a Föld

A botoxot főként ránctalanító hatása miatt ismerjük – bár, igazából nem ránctalanít, csak blokkolja néhány izom mozgását egy időre, így nem tudjuk ráncolni például a homlokunkat. De azt már kevesen tudják, hogy a botox mennyire erős idegméreg.

A Botulinum toxinból – ami egyébként a Clostridium botulinum elnevezésű baktérium által termelt anyag, és a világ legmérgezőbb toxinja – elég egyetlen gramm ahhoz, hogy kereken 8 millió embert a másvilágra küldjünk. A méreg megszünteti a kommunikációt az idegsejtek és az izomsejtek között, tehát hiába adja ki az ideg, felette pedig az agy a parancsot, az izom nem mozdul. Ez nagyon jól hangzik egy homloknál, ahol az izom pár hónap alatt regenerálódik, de ha már a légzőizmokról van szó, nem annyira… Pontosan emiatt vezethet a kozmetikai iparban használt botoxnál nagyobb mennyiség légzésleállást, és halált.

Meglepően kevés kellene hozzá az emberiség elpusztításához: testtömegkilogrammonként 0,000001 milligramm már halálhoz vezet. A becslések szerint egy grammnyi tiszta botox lenyelve 14.000 ezer embert, belélegezve – merthogy így is is öl! – 1,2 milliót, injekcióban 8,3 milliót képes ártalmatlanná tenni, tehát egy kilónyi elég belőle ahhoz, hogy elnéptelenedjen a Föld.

Milyen szép, de milyen halálos!

Milyen szép, de milyen halálos!

Ennyit azért nehéz szerezni, két okból is: az egyik az, hogy a baktériumok kis mennyiségben állítják elő a mérget, tehát egy kilónyit nagyon sokára tudnánk összegyűjteni, marha sok pénzért cserébe, másrészt pedig botoxhoz csak nagyon nehezen lehet hozzáférni. Egyetlen cég gyártja a világon, az pedig a katonai szinten védett Allegran Írországban. Minden biztonsági előírás ellenére az ENSZ ellenőrei a 90-es évek közepén Irakban olyan robbanófejeket találtak, amelyek botulizmus-toxint tartalmaztak – a toxint Irak állította elő, s ezt be is ismerte.

Botulizmus

Nem kell feltétlenül gyilkossági szándékkal orvul botoxozni, vagy plasztikai sebészhez menni ahhoz, hogy az idegméreg a szervezetbe kerüljön. A botulizmus nevű betegség ritka ugyan, ám annál veszélyesebb: lebénítja a  légzési- és a mozgatóizmokat. Elég hozzá kolbászt, nyers húst vagy fertőzött ételt enni, a Clostridium botulinum anaerob, neurotoxint termelő baktérium anyagcsereterméke zöldségekben is megtalálható.

Ritka esetekben egy seben keresztül is bejuthat a baktérium, illetve gyermekeknél a baktérium spórájának elfogyasztása is elég ahhoz, hogy a kórokozó megtelepedjen a belekben, és toxint termeljen. A tünetek közé tartozik a kiszáradt száj, nyelési nehézségek, izomgyengeség, kettős látás, hasmenés, előrehaladó izombénulás. A mérgezés azonnali orvos kezelést igényel. Megelőzhetjük, ha nem eszünk olyan ételt, amit nem mostunk meg elég alaposan, illetve olyan húst, amit nem hőkezeltek alaposan. Európában a legismertebb fertőzés 1996-ban történt Olaszországban, a fertőzött mascarpone sajt miatt egy fiú meghalt, hat embert kórházban kezeltek.

Forrás: CHM, BBC