Egy könyvtár, ahol nem könyveket, hanem embereket lehet kikölcsönözni

Ne ítélj meg egyetlen könyvet sem a borítója alapján! Ne ítélj el egyetlen embert sem a külseje alapján! Erre tanít a nagyszerű dán kezdeményezés, ami azóta bejárta az egész világot: az emberi könyvtár.

Ebben a könyvtárban nem könyvek sorakoznak, hanem emberek ülnek, van köztük muszlim, zsidó, keresztény, tetovált piercinges fiatal, homoszexuális pár, hajléktalan, egykori drogfüggő, s majdnem mindenki, akikkel szemben a társadalomban előítéletesen bánnak.

A könyvtárba betérve őket lehet “kikölcsönözni”, azaz le lehet velük ülni beszélgetni. Az életükről, a sorsukról, gondolataikról, örömükről-bánatukról, arról, hogyan élik a másságukat, illetve a társadalomból való kirekesztésüket.

mo

Olvasás közben

Ők mind élő könyvek, akikbe “bele lehet olvasni”, akik szívesen mesélnek életükről. A legtöbb információt róluk a médiából, és nem személyes kapcsolatok útján szerezzük, ezért is fontos, hogy a külső és az előítéletek mögé nézve meglássuk bennük a küzdelmekkel, örömökkel teli emberi életet, sorsot.

po_0

A könyvtárt öt dán fiatal indította el még 1993-ban, mior egy barátjukat brutálisan megtámadták az utcán. A barátok létrehoztak egy Stop the Viloence! nevű civil  szervezetet, amely előadásokat tart szerte a világban az előítéletekről és az erőszakról, majd ebből a szervezetből nőtte ki magát az emberi könyvtár projekt.

A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy 2003-ban bekerült az Európa Tanács emberi jogi ifjúsági programjába. Megfordultak nálunk is, 2001-ben a Sziget Fesztiválon találkozhattunk a különleges könyvtárral,  tavaly márciusban a Kazinczy Élő Könyvtár pedig a Szimpla Kertben volt megtalálható.

Ahogy teltek az évek, az emberi könyvtár művei bevándorlókkal, menekültekkel, sérült emberekkel is kibővültek.

Forrás: Mentalfloss, Facebook