“A dohányzás megnyugtatja a babát” – Hajmeresztő tanácsok terhes nőknek az elmúlt századokból

Terhesnek lenni még  a 2000-es években sem könnyű, annyiféle tanács elhangzik, hogy sok kismama el sem tudja dönteni, melyiket tartsa be és melyiket ne. Még ennyi választásuk sem volt azonban ükanyáinknak, akiket borzalmasabbnál borzalmasabb praktikákkal tömtek – írja a Múlt-Kor.

Nem volt még ultrahang, alig tudtak valamit a biológiáról, a genetikáról

Így a korábbi évszázadokban a várandós nőket hülyébbnél hülyébb önjelölt szakértők látták el tanácsokkal. Szentül hitték, hogy amit az anya megeszik, az végzetesen befolyásolja a baba fejlődését.

d320200000000000

Úgy tartották:

– Ha a várandós kismama lágy sajtot eszik, a kisfiú biztos, hogy aprócska pénisszel születik majd,
– Ha nyúlfejet eszik, akkor a gyereknek nyúlszája lesz,
– A fűszeres ételeket kerülni kell, mert ilyeneket fogyasztva a magzat biztosan megvakul,
– De a sok vörösbor, és a meleg, száraz ételek a gyerek javát szolgálják.

Ha az anyuka valamilyen étel után sóvárgott, biztosak voltak benne, hogy azok lesznek a baba kedvenc ételei. Nem volt elég szabályozni az étkezést, a középkori “tudósok” biztosra vették, hogy az anya gondolatai átszivárognak a babába, ezért csak nyugodt és kellemes gondolatokkal foglalhatta el magát a kismama, aki boldog gyereket akart a világra hozni.

Kép forrása: Múlt-Kor

Szörnyű terhességi teszt

Míg manapság bemegyünk a patikába terhestesztért, addig a középkori asszonyoknak várniuk kellett, míg a tudósok felfedezték, hogy az anyai vizeletben lévő HCG-hormon megemelkedett szintje biztosan jelzi a terhességet. Igen ám, de miután erre rájöttek, csak úgy tudták tesztelni, hogy az anyák vizeletét olyan egerekbe és nyulakba fecskendezték, akik még nemileg éretlenek voltak. Öt napra rá megölték az állatot, felboncolták, és megvizsgálták a petefészkét: ha megnagyobbodtak, biztosra vehették, hogy az emberi vizeletben magas volt a HCG-szint.

Kép forrása: Múlt-Kor

Dohányozz az egészséges babáért!

A dohányfüst egészségre káros hatását csak nagy sokára fedezték fel, s így is csak a 20. század második felétől kezdve tiltották tőle a terhes anyukákat. A 40-es, 50-es években még a dohánymárkák azon versenyeztek, melyikük terméke egészségesebb a várandós asszonyok számára: a dohányzás ugyanis megnyugtatja az anyát, következésképp a babát is.

1900s-Pregnancy-fashion-photolist

Kötelező fűző és szexmegvonás

A viktoriánus korban szinte szégyennek tartották, ha egy terhes nőnek megnőtt a hasa – azaz úristen, közösült a férjével! – , ezért mindenkinek kötelező volt szoros fűzőt viselnie. A fűzőgyártók meg voltak róla győződve, hogy ez jó a gyereknek is, mert egy helyben marad, az pedig senkit se érdekelt, hogy az így befűzött asszonyok a szokásosnál is kevesebbet tudtak enni, inni, és lélegezni.

Amikor a fűzők végre kimentek a divatból, az anyáknak akkor is olyan ruhákat szabtak, amelyek elrejtették a bűnös pocakot. A másik nagyon “hasznos” tanács dr. Kellogg-tól származott, aki mint mindenkit, a terhes anyákat is szexmegvonásra kényszerítette, mondván, az együttlétnek elképesztően káros hatásai lehetnek a születendő gyermekre – például felnőve perverz lesz.

Forrás: Whattoexpact, Allday