Miért nő szőr a testünkön? És miért pont ott nő, ahol nő?

Az egyik legnyilvánvalóbb különbség közeli rokonaink és a majmok között az emberek testének szőrhiánya – legalábbis hozzájuk képest. A majmok ugyanis mindenhol szőrösek, míg mi emberek csak bizonyos területeken. Az érdekes az, hogy az embernek ugyanannyi szőrtüszője van, mint a csimpánznak, ám testünk nagy részén, főként a nőknél az ezekből növő szőr puha és finom. De vajon miért?

A válasz nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Az általános nézet szerint az ember azért ilyen “csupasz”, hogy hőmérsékletét jobban szabályozza az olyan meleg helyeken, mint Afrika, de akkor miért van például hajunk? A DNews szakértői elmagyarázzák az alábbi videóban, hogy is van ez a szőrkérdés, miért viselünk pamacsokat a hónaljunkon, az ágyéki területen, illetve a férfiak az arcukon, mellkasukon.

A kutatók szerint hárommillió évvel ezelőtt még olyan szőrösek voltunk, mint a majmok

Ám a klímaváltozásnak köszönhetően szavannákra költöztünk, ahol már nem volt értelme a dús bundának, helyette viszont elkezdtünk izzadni.

A csupaszabb bőrfelületek emellett abban is segítenek, hogy lássuk, vannak-e rajtunk paraziták, vagy más rovarok, amik betegséget okozhatnak. Miután ugyanennek az ellenkezőjét is sikerült bebizonyítani, további kutatásokra van szükség a témában ahhoz, hogy megfelelő eredményre jussunk.

Egyes feltételezések szerint a férfiak azért szőrösebbek, mert a nőknek ez tetszik. Minél szőrösebb egy férfi, annál több tesztoszteron van szervezetében, ami biológiai szempontból igencsak vonzóvá teszi őket.

De akkor miért nő szőr a hónaljunkon és az ágyéki területen?

A kutatók szerint kettős feladatot látnak el: védik a naptól, portól, sérüléstől ezeket az érzékeny területeket, és csapdába ejtik az illatanyagokat. Egyes tudósok szerint a férfiak hónaljának szagát a nők tudat alatt összekapcsolják az erősebb immunrendszerrel. Míg más kutatók szerint, mivel a hónalj és az ágyék tinédzserkorban lesz szőrös, s ezek egyszerűen egyértelmű jelei annak, hogy az egyed biológiailag érett a szaporodásra.

Bármi is az ok, nem véletlenül nő rajtunk szőr pont ott, és pont annyi, amennyire szükségünk van.

Forrás: Aplus