20 billió forintja van, mégis turkálóból öltözködik – Így spórol az Ikea 91 éves alapítója

A most 91 éves Ingvar Kamprad volt az, aki megalapította az olyan jól ismert Ikea áruházláncot. Kamprad vagyona 65,5 milliárd euróra, vagyis több mint 20 billió forintra rúg, a férfi mégis mindenen filléreskedik.

Ugyan a Forbes szerint 2006-ban a világ negyedik leggazdagabb embere volt, Kamprad cseppet sem szállt el a pénztől, sőt: egész életében spórolt mindenen. Fodrászhoz például legszívesebben akkor megy el, ha valamelyik fejlődő országba látogat, mert ott olcsóbban vágnak hajat, de oda is csak másodosztályon utazik. Ruháit a bolhapiacon vásárolja, még a teafiltereket is újra felhasználja.

Most egy húszéves Volvóval jár, s mindezt azzal magyarázza, hogy Svédország déli részen, ahol ő felnőtt, ilyen spórolósak az emberek, ő pedig nemcsak őrzi a régi életmódot, de példát is szeretne mutatni ezzel mindenkinek.

ing2

Kamprad fokozatosan adta át az üzletlánc vezetését három fiának, akiknek nemcsak a felelősséggel kellett szembenézniük, de apjuk spórolási mániájával is, ami természetesen áthatja az Ikea működését. Kamprad  intelmei, miszerint az alkalmazottak írjanak a papír mindkét oldalára, és szálljanak meg olcsó hotelekben, még most is érvényesek.

A bútorkereskedő testamentuma című, saját kezűleg írt könyvecskéjében Kamprad további spórolásra buzdít:  a hatékonyság, a költségcsökkentés fontosságát hangsúlyozza, az erőforrások pazarlását pedig halálos bűnnek tartja.

“Nincs szükségünk flancos autókra, hangzatos címekre, státusszimbólumokra, mert az erőnkre és az akaratunkra támaszkodunk!”

– ez a mondata azóta szállóigévé lett.

Forrás: TheGuardian