Miért felejtjük el a gyermekkori emlékeinket?

A Psychology Press szaklapban megjelent új tanulmány eredményei szerint nem igaz, hogy hároméves kor alatt nem vagyunk képesek emlékeket “gyártani”, de azok nagy része 4-7 éves korban törlődik.

“Már a három év alatti kicsiknek is megvan a kognitív és nyelvi képessége az emlékek kialakítására”

– mondta Carole Peterson, a Newfoundlandi Memorial Egyetem professzora, a kutatás vezetője. A tesztekben a kisgyerekek számos korábbi élményüket képesek voltak előhívni, ráadásul részletesen, de kiderült, hogy ezek nagy része 4 és 7 éves kor között valamiért elhalványodik, eltűnik.

bc5efc3451

A kutatók összesen 140, 4-13 éves gyereket kértek meg a vizsgálat elején, hogy meséljék el három legkorábbi emléküket, majd két év múlva megismételték a vizsgálatot. Az a két év pont elég volt arra, hogy a kisebb gyerekek zöme egészen mást nevezzen meg első emlékének, miközben a nagyobbak, a 10-13 évesek harmada mindkét alkalommal ugyanazokat az emlékeket mesélte.

A magyarázat az agy fejlődésében rejlik

Az élmények akkor válnak emlékké, ha átjutnak az agykéreg alatti hippocampuson is. Ez az a terület, ahol az érzékelések emlékekké alakulnak, és összekapcsolódnak a többi emlékképpel, ám pont ez az, amelynek egyes része egészen felnőttkorig folyamatosan fejlődnek, ezért törlődhetnek a kisgyerekkori emlékek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek ránk hatással az egészen kicsi korban történtek. Meghatározzák, hogy hogyan gondolkodunk magunkról, másokról és az egész világról, s maximum megérzésként, tudattalanul, de továbbra is irányíthatnak minket.

A kutatók szerint nagyjából tízéves korra tisztulnak le emlékeink

Amiket 10 évesen első emlékeknek hiszünk, azok maradnak velünk életünk során is. A nagy érzelmi töltettel rendelkező emlékek azonban jobban kitartanak, a gyerekek háromszor gyakrabban tudják ezeket felidézni, mint a semlegeseket. Azon emlékek, amelyek nagyon szilárdan, akár életünk végéig megmaradnak, 15 és 30 éves korunk között jönnek létre, amikor azt próbáljuk kideríteni, kik is vagyunk valójában.

Forrás: DeseretNews