Egy egész város fényben úszik: nézd meg te is Valenciában a Las Fallas fesztivált!

Gyönyörű, meseszép világba csöppen az, aki március 19-éig még ellátogat a spanyol Valencia városába, ahol most zajlik a Las Fallas fesztivál.

v9

A fesztivál lényege, hogy különböző polgári egyesületek, a Falleros között óriási verseny zajlik, hogy ki állítja fel a legszebb és legkülönlegesebb fabábut, a fallát, amit az egész város területén különböző utcákon lehet ilyenkor megcsodálni.

fa2

Összesen 370 felnőtt bábu és ugyanennyi gyermeket ábrázoló alak látható ilyenkor Valenciában, ezek mind hatalmas fából faragott szobrok papírmaséval kombinálva, és egytől egyik ironikusan vagy sem, de valamilyen társadalmi kritikával bírnak, és mindnek külön üzenete van.

fa1

A többnapos ünnep során mindenütt ünnepi hangulat uralkodik a városon, mind a fabábuk, mind a kivilágított utcák között is versenyt rendeznek, és nem maradhat el az ünnep királynőjének megválasztása sem, a város védőszentje tiszteletére pedig külön körmenetet tartanak.

fa3

Mivel ez egy vegyes, pogány és keresztény elemekkel egyaránt ötvözött ünnep, a fesztivál fontos eleme az utolsó nap éjszakáján megrendezett tűzijáték és a máglyaégetés. Az összes fabábut elégetik a hatalmas tűzön, szinte megtisztítva a várost az összes lehetséges rossztól.

v1

A város Ruzafa nevű negyedében pedig gyönyörű fényárban úszik minden utca.

v2

Szebbnél szebbek a színes, kivilágított épületek, mintha még mindig karácsony lenne.

v3

A képeket elnézve egy kicsit mi is a karácsonyi, vagyis inkább a fesztivál ünnepének mámorába zuhantunk.

v6

v5

v4

v7

v8

Forrás: fallasfromvalencia.com | Elpais.com | bari.repubblica.it

O. M.