Egyest kapott a kisdiák, mert őszintén leírta, mi a véleménye március 15-ről

Egyest adott a tanár egy kislány őszinte, ám kissé rövidre sikerült fogalmazására, amit a gyermek szülei levélben nehezményeztek – írta meg a Propeller.hu.

A kislányt Lencsinek hívják, és mikor erkölcstan órán kérte tőle a tanárnő, hogy írja le a véleményét, mit jelent számára március 15, akkor a kislány elkövette azt a hibát, hogy  csak egyetlen mondatot írt:

“Nekem ugyanolyan nap, mint a többi és nem nagyon érint meg.”

A felháborodott szülők levele Történelemtanárok Egyletének Facebook-oldalán jelent meg, ahol megfogalmazzák azt, hogy nem értik, hogy milyen tudást mér egy ilyen kérdés, és milyen válasszal lett volna elégedett az iskola.

Így szól a teljes levél:

“Mi a véleményetek?

Az alábbi levelet a levélíró szülő engedélyével közöljük. Ha a tanár válaszát megkapjuk, azt is közzé tesszük.

Kedves Ildikó!

A tegnapi napon Lencsi lányunk elmondása szerint az osztálynak arról kellett írnia erkölcstan órán, hogy mit jelent számukra március 15. Lencsi dolgozata ennyiből állt: “Nekem ugyanolyan nap, mint a többi és nem nagyon érint meg.”

Erre a mondatra egyest kapott. Szeretnénk tudni, hogy mire kapta Lencsi ezt az osztályzatot.

Kérdéseink a következők:

• Milyen jellegű dolgozat volt ez? Számonkérés? Ha igen, milyen tananyagot kért számon, hol található az a tananyag a tankönyvben, amiből föl lehetett rá készülni? Mik voltak az osztályzás kritériumai?

• Ha nem számonkérés volt, mi volt a célja a kérdésfölvetésnek? Egy meghatározott véleményt várt el, vagy szerette volna megismerni a gyerekek véleményét?

• Ha egy meghatározott véleményt szeretett volna hallani és olvasni a gyerekektől, mi volt ez a vélemény? Közölte-e előre a gyerekekkel, hogy milyen vélemény a megfelelő? Ha nem közölte, milyen módon juthattak az ön által preferált helyes véleményre? Milyen egy ötös vélemény március 15-ről?

• Ha saját véleményt várt el, akkor mit osztályozott a véleményeken? Mit osztályozott Lencsi saját véleményén?

• Lehet-e Ön szerint véleményt osztályozni?

• Ha nem Lencsi véleményét osztályozta, akkor egészen pontosan mit osztályozott?

• Miért emelte ki nyilvánosan Lencsi véleményét azzal, hogy az őt minősíti? Hogyan minősíti Lencsit a véleménye Ön szerint?

• Ön szerint van-e joga Önnek ítélkezni egy gyerek fölött annak véleménye miatt, van-e joga megszégyeníteni?

• Végezetül szeretném megtudni, hogy mi a célja pontosan az erkölcstan órának? Vannak meghatározott álláspontok, vélemények, amiket a gyerekeknek el kell fogadniuk és meg kell tanulniuk, vagy van rá lehetőségük, hogy több különböző vélemény megismerése során felvállalják, vagy formálják a saját véleményüket?

Válaszait várjuk tisztelettel: Farkas Kinga és Tóta József”