Voltak idők, mikor a gyerekeknek kokaint adtak fogfájásra

Egykor köhögésre, fogfájásra, számtalan nyavalyára ajánlották a kokaint gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ugyanis az embereknek fogalmuk sem volt, hogy az anyagfüggést okoz, és csodaszerként ünnepelték.

A kokacserje levelének kivonatával az 1800-as évek végén kezdtek komolyan kísérletezni. Rájöttek, hogy hatékonyan csillapítja a fájdalmat, olyannyira, hogy egy osztrák szemészorvos, Karl Koller  kokainoldatot cseppentett saját szemébe, amit aztán tűvel kezdett szurkálni, miközben lelkesen elbeszélte, mennyire nem érez semmit. Ebből a tapasztalatból (is) okulva a kokaint szemcseppként szemműtéteknél kezdték alkalmazni.

Kokaint tartalmazó orvosság

Kokaint tartalmazó orvosság

Ahogy egyre több kísérleti eredmény lett meg, úgy használták egy többféle műtétnél, sőt, néhány orrmelléküreggel kapcsolatos operációknál még ma is használják.

Az 1900-as évektől aztán elszabadult a kokainmámor, már a patikákban is kapható volt a “csodaszer”, ami enyhíti a fogfájást – gyerekeknél  a kokainos fájdalomcsillapító cukorkához külön reklámot is gyártottak. Ezenkívül a csodaszer elmulasztotta a náthát, gyógyította az emésztési zavarokat, és – mily meglepő -, a depressziót is.

Nincs több fogfájás, igaz, gyerekek?

Nincs több fogfájás, igaz, gyerekek?

A kokainnal gazdagított borok fogyasztói között olyan nagyságokat találunk, mint Edison, vagy Jules Verne. Nem is csoda, hiszen egy gramm tiszta kokainhoz már 25 centért hozzá lehetett jutni, s akkor még tényleg senki sem gondolta, milyen hosszú távú következményei lesznek használatának.

18p66d7w17klojpg

A peru kokacserjék leveleiből nyert “tonik”

Azok az orvosok és gyógyszerészek voltak az első ismert függők, akik nagy mennyiségben szedtek kokaint a stressz csillapítására. Amikor aztán már “járványszerűen” sok függőt fedeztek fel, 1961-ben nemzetközi egyezményben világszerte betiltották a használatát.

Pedig milyen szép doboza volt a kokainos tablettáknak

Pedig milyen szép doboza volt a kokainos toroktablettáknak! Összetétel: mentol, eukaliptusz, és egy kis kokain!

Forrás: Mentalfloss, IO9

via Index