Az első ember, aki szívdobbanás nélkül élt

Lehet-e élni szívdobbanás nélkül? Bármilyen meglepő is, de a válasz az, hogy igen. Ennek az egyedülállóan új és forradalmi eljárásnak köszönhetően a betegnek még szívre sincs szüksége.

Az emberiség történetében – mondanunk sem kell – eddig még nem fordult elő olyan, hogy szív nélkül, sőt, szívdobbanás nélkül éljen bárki is. Nemrégiben azonban amerikai szívsebészek egy csoportjának mégis sikerült bebizonyítani, hogy számukra nem létezik lehetetlen, és egy szívbeteg férfi életét mentették meg úgy, hogy kioperálták a szívét, és a helyére egy olyan kétkamrás szerkezetet ültettek be, amin a vér egész egyszerűen átáramlik.

Ebben az esetben egyáltalán nem egy mesterséges szívről van szó, hanem egy olyan műszerről, amelyet a sebészek is csak egy kerti slaghoz hasonlítanak, amin keresztül átáramlik a vér, és “meglocsolja”, tehát vérrel látja el az egész szervezetet.

A dolog pikantériája már csak az, hogy ha például sztetoszkóppal vizsgálják meg a beteget, akkor egyáltalán nincs szívhangja, tehát eddigi ismereteink szerint halottnak minősülne, annak ellenére, hogy igenis életben van, hiszen az összes többi életfunkciója kiválóan működik – csak éppen nincs pulzusa.

szivnelkul

Craig Lewis volt az első olyan szívbeteg, akin elvégezték az első ilyen műtétet

Ezt a forradalmi eljárást természetesen rengeteg előmunkálat előzte meg, több, mint 50 szarvasmarhán végezték el a műtétet, mielőtt még az első emberen hajtották volna végre az eljárást. Egy texas-i férfi, Craig Lewis volt az első olyan szívbeteg, akin elvégezték az első ilyen műtétet. Az orvosoknak tulajdonképpen nem volt vesztenivalójuk, hiszen már csak órái voltak hátra a súlyosan beteg Craig Lewis-nak, aki végül az eljárásnak köszönhetően még további öt hétig életben volt, és csak a család kérésére kapcsolták le a gépekről, hogy méltóságban haljon meg az 55 éves, súlyos beteg Craig.

A szívsebészek, Dr. Cohn és Dr. Frazier szerint ez a forradalmi szívműtét óriási lehetőségeket rejt magában, melyeket ma még elképzelni sem tudunk.

Forrás: 9gag.com | Daily Mail

O. M.