Tudtad, hogy kezdetben az őstengerek édesvizűek voltak? De akkor mióta sós a tenger? És miért?

Bár a szakértők szerint a tengervíz sótartalma több százmillió éve változatlan, azt már kevesen tudják, miért is sós a tenger, és mitől.

Elméletileg tudjuk, hogyan keletkeztek az óceánok és a tengerek: az erős vulkáni aktivitásnak köszönhetően rengeteg gáz, például szén-dioxid és vízgőz került az úgynevezett ősatmoszférába. Ahogy a Föld hűlt, a légkörben található hatalmas mennyiségű vízgőz kicsapódott, és nagyon, nagyon sokáig esett az eső. Az a kéreg egyenetlenségeiben szépen tavacskává állt össze, aztán tenger, majd óceán méretűvé duzzadt ott, ahol csak tudott.

Ekkor még a víz nem volt sós, viszont annál savasabb, ami a feltételezések szerint reakcióba lépett a kőzetekkel, az így létrejövő ásványi sók pedig fokozatosan sóssá változtatták a nagy vizeket.

saline-vents-large

A tudósok szerint jelenleg a világtenger 5 billió tonna oldott anyagot tartalmaz, nyílt víztömegének 3,5% az átlagos sótartalma. Ez az érték a leletek szerint félmilliárd éve változatlan.Ennek egyik ok az, hogy a vízből csak annyi só távozik, amennyit a vízben élő organizmusok felvesznek.

Miért léteznek sósabb és kevésbé sós vizek?

Létezik tehát egyfajta sókörforgás, ami beállt egy stabil egyensúlyi állapotba – még ha természetesen tengerenként, óceánonként kicsit eltérhet a sótartalom. A Holt-tenger például tízszer sósabb, mint a többi tenger, de az Aral-tó is ilyen, ez azért is alakulhat ki, mert ezeknek nincs természetes lefolyásuk, vizük csak párolgással kerül ki belőlük, azaz a só ott marad, miközben a tavat/tengert tápláló vizekben oldott állapotban már megtalálhatók az útközben kimosott ásványi anyagok.

One way minerals and salts are deposited into the oceans is from outflow from rivers, which drain the landscape, thus causing the oceans to be salty.

A tengerek és óceánok vize egyébként nem csak sót tartalmaz, hanem még több, mint hetven elemet is, ezek közül a nátrium, a korid, a kén, a kálcium, a magnézium és a kén felelős a sótartalom majdnem száz százalékáért.

A Balaton sem csupán csak édesvíz, kicsit sóssá teszik a vízben található természetes ásványi anyagok sói, amik a tó vizének fagypontját is befolyásolják.

Forrás: AboutEducation, USGS

via Origo