10 érdekesség, amit eddig nem tudhattál Klimt Csók című festményéről

Gustav Klimt egész munkássága, és “A csók” című képe forradalmasította a festészetet és megváltoztatta a világot. Nézzünk néhány tényt, amit eddig csak kevesen tudtak a festőről és a műről.

j6hj3k43

1. Klimt nem is a legjobb időszakában festette a híres képet, sőt

Csúnyán gúnyolták azért, mert bécsi mennyezetfreskóin a meztelenséget is megjelenítette. Klimtet perverznek minősítették, ami nem tett jót a hírnevének.

2. A csók 1907-ben készült, Klimt épp a kreatív pánik fázisában festette

Dühös volt a kritikák miatt, kételkedett saját magában, azon elmélkedett, mit ronthatott el, talán túl öreg, vagy ideges, vagy egyszerűen buta? Ennek ellenére azért csak festett, és milyen jól tette!

3. A csók már azelőtt elkelt, hogy a festő befejezte volna

A Belvedere múzeum 25.000 koronát (mai pénzben több, mint 60 millió forintot) ajánlott a festményért abban a korban, amikor a kiemelkedő műalkotásaikért nagyjából 500 koronát kaptak a művészek.

4. Ausztria nemzeti kincsként tekint a festményre

Így a múzeumnak esze ágában sincs eladni a képet. Ha mégis megtennék, a kép ismét rekordot döntene, hiszen Klimt egy másik, nem ennyire híres festménye pár éve 135 millió dollárért kelt el.

5. Klimt főként nőket festett

Ezért a híres képen ábrázolt férfi kifejezetten szokatlan húzás tőle, ahogy a viszonylag sok ruha is.

6. A híres festmény elképzelhető, hogy egy önarckép

Néhány művészettörténész szerint Klimtet és szerelmét, Emilie Flöge-t ábrázolja. Mások arra szavaznak, hogy a képen látható nő Klimt egyik vissza-visszatérő múzsája, Adele Bloch-Bauer.

7. A kép valójában hatalmas: 1,8×1,8 méteres

8. A festmény sokak szerint istenkáromló

Mert Klimt aranyfüstöt kevert a festékhez, így vallásos színezetet adva egy olyan képnek, amin egy összefonódó szerelmespár látható.

9. Maga a kép élőben sokkal lenyűgözőbb, mint ahogy azt el tudnánk képzelni

Az élmény állítólag vetekszik a Mona Lisa megtekintésével.

10.  Valójában a festő élettársa volt a Klimt festmények ruhakreációinak megalkotója

Klimt képeinek főszereplői rendszerint igazán különleges, bohém ruhadarabokat viselnek. De a modelleket ékesítő ruhák többnyire nem Klimt tervei voltak, hanem egy ismeretlen “stylist” állt mögöttük. Ez a bohém tervező nem volt más, mint az osztrák tervező és üzletasszony, Emilie Louise Flöge, aki egyébként egyben a festő élettársa is volt.

Forrás: Mentalfloss | rebelliveblog.com