Kutatók kikísérletezték, milyen arcot kell vágni az állásinterjún, hogy felvegyenek

Nem elég egy vastag keretes szemüveget feltenni és szépen kiöltözni, ha sikerre vinnéd az állásinterjút, állítsd be előre a megfelelő arckifejezést is!

Egy új tanulmány a St. Andrews Egyetem pszichológusaitól azt részletezi, hogyan befolyásolja arckifejezésünk a minket vizsgálgató HR-eseket.

babygenius

Ha arcunk azt sugallja, hogy boldogok vagyunk és éberek, azaz felfelé görbül a szánk, szemeink pedig szép tágra vannak nyitva, azt mások az intelligencia jeleként fogják fel.

A kutatók összesen 500 résztvevő segítségével vizsgálták, hogyan reagálunk a lefelé vagy felfelé görbülő szájakra, az álmos, vagy épp nyílt és érdeklődő tekintetekre, az eredmény pedig egyértelmű: intelligensebbnek tartják az élénk, mosolygós arcú embereket, és kevésbé okosnak a fáradt, enervált, álmos tekintetű embereket.

Ehhez a következtetéshez még az sem kell, hogy megszólalj, ugyanis már első pillantásra leveszik az állásinterjún, hogy épp milyen energiával érkeztél a találkozóra. Ilyenkor pár másodperc töredéke alatt eldől minden: ugyanaz az előfeltételezéses műsor zajlik az agyban, ami okosabbnak láttatja a szép embereket, vagy a szemüvegeseket.

Ugyanez egyébként még a gyerekeknél is működik: egy álmos, épp rosszkedvű gyereket kevésbé tartunk okosnak első pillantásra, mint egy érdeklődő, boldogat. Sajnos ez a tanárokra is igaz, az órákba és a házikba belefáradt gyereket nem tartják olyan okosnak, mint a lelkes, kipihent, energikus gyerekeket.

Forrás: Mentalfloss