Miből van a virágok illata? És mit akar üzenni vele? 7 érdekes tény arról, hogyan kommunikál a virág az illatán keresztül

Addig rendben van, hogy virágok megporzásra kész állapotban bocsátanak ki illatot, hogy odavonzzák a rovarokat. De miből áll ez az illat, és miért változik meg?

A tudósok évek óta tanulmányozzák a virágok illatának kémiai összetevőit, és szintetizálták a virág illatkomponenseit.

39

Ehhez a virágot egy üvegkamrába tették, és megkötötték az általa kibocsátott illatot. Azt később szerves oldószerrel kivonták, és megvizsgálták. Kiderült, hogy a virágillat különböző kisméretű, 100-250 Dalton nagyságú illékony molekulák keveréke, amelyben monoterpének, szeszkviterpének, fenilpropanolok és benzénszármazékok találhatók, no meg sok-sok más kémiai összetevő.

3

A növények csak addig illatoznak, amíg szükségük van rá: az illat a megtermékenyítés után virágonként csökken, mert az oda érkező rovarok már megsérthetnék a kialakulóban lévő termést.

26

Az a virág, amit még nem termékenyítettek meg, képes megváltoztatni az illatát, hogy más rovarokat is odavonzzon.

46

A  virágok nagy része nemcsak arra használja az illatot, hogy csalogasson, de arra is, hogy egyeseket távol tartson. Olyan kémiai anyagokat bocsátanak ki, amelyek elriasztják a nem hasznos megporzókat.

44

A legtöbb ember a lepke-félék által megporzott virágok illatát kedveli, de különösen édes illatúnak tartjuk az éjszakai lepkék által megporzott virágokat.

00c3752ca03d5f1d0101d4a2efb4dee6

A termesztési szelekció miatt meglehetősen sok növény mára elvesztette illatát, mert a termesztők csak a formákra, színekre, termésmaximalizásálra figyeltek.

48

A Héber Egyetemen található egy üvegház, ami tele van olyan genetikailag módosított virágokkal, amelyek színét és illatát megpróbálták megváltoztatni a kutatók. Alexander Vainstein professzor egy olyan eljárást dolgozott ki, amellyel a tízszeresére tudták erősíteni egy virág illatát.

814bd2dad83a98ddba6b9dd635b52e97

Forrás: Pinterest, Pxleyes