A Monopoly segített megszökni az amerikai hadifoglyoknak a II. világháborúban

A Monopoly nevű társasjáték a II. világháború idején a német fogságban lévő amerikai katonákhoz is eljutott, a Vöröskeresztnek köszönhetően. Ezek a játékok azonban igazi pénzt rejtettek, no meg jónéhány eszközt a szökéshez.

A játékok kifejezetten a szökést segítették, térképek, apró iránytűk, fémreszelők, és pénz is lapult bennük. Mindez a németek engedélyével, akik eltűrték, hogy a foglyaik játsszanak egy kicsit, és fogalmuk sem volt arról, mi mindenre fel lehet használni a dobozban rejtett plusz tárgyakat.

BOISE, IDAHO - NOVEMBER 18: The monopoly board game was first published by Parker Brothers, currently owned by Hasbro, in 1935

Ahhoz, hogy mindez létrejöjjön, a brit titkosszolgálat megkereste Norman Watsont, az ország egyetlen Monopoly gyárának tulajdonosát, aki nem mellesleg tudott selyemre is nyomtatni. Meggyőzték, hogy segítsen.

Egy selyem térkép és a korabeli Monopoly doboza

Egy selyem térkép és a korabeli Monopoly doboza

A munkásokat titoktartásra eskették, és különböző miniatűr tárgyakat rejtettek a társasjátékba: többek között selyemre nyomtatott térképeket és igazi pénzt is. A papír térképek nyitogatása zörejjel járt, amire a német őrök felfigyeltek, a selyemre azonban nem számítottak.

A történészek szerint több, mint 10.000 katona szökhetett haza a speciális Monopolyknak köszönhetően.

Forrás: Knowledgenuts, Theatlantic