Testmagasságunk befolyásolja, mikor és hogyan halunk meg

Rengeteg vizsgálat talált összefüggést a testmagasság és különböző betegségek között. Miközben az alacsonyabb emberek statisztikailag nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségekben vagy stroke-ban (valószínűleg az artériák mérete miatt), addig a magasabb embereknél gyakrabban diagnosztizálnak rákot.

Az életkort és az életmódot is figyelembe véve a kutatók azt találták, hogy minél alacsonyabb valaki, annál nagyobb az esélye szívkoszorúér-betegségre és a stroke-ra. Minél magasabb valaki, annál kevésbé kap stroke-ot, ám cserébe tíz centiméterenként 13 %-al nő a rák kialakulásának esélye. A magasabb nőkben nagyobb eséllyel keletkeznek vérrögök – a 168 centiméternél magasabb nőknél nagyobb a valószínűsége a visszatérő vérrögöknek is.

A magasság és a testsúly egészségre gyakorolt hatásával egyébként akkor kezdtek intenzívebben foglalkozni, amikor a biztosító társaságok az alacsony testsúlyú embereket a magasabb kockázati régiókba sorolták – az akkoriban gyakori tuberkolózistól féltek, ami hamarabb elvitte azokat, akiken nem volt valamennyi zsírtartalék. Amikor a modern orvostudomány elkezdte felszámolni a tuberkolózist és az ahhoz hasonló kórokat, akkor már megváltozott az ideálisnak tartott testsúly és testmagasság is.

Forrás: Knowledgenuts