Szemszínünknek több köze van személyiségünkhöz, mint gondolnánk

A szem a lélek tükre, no meg egy kicsit a személyiségé is.

A svéd Orebro Egyetem és a Karolinska Intézet viselkedéskutatói 428 tanuló személyiségjegyeit és íriszmintáit vizsgálták. A Biological Psychology szaklapban megjelent tanulmányukból kiderült, milyen kapcsolat van a szemek színe és a pupillák, illetve a személyiség között.

A szem szivárványhártyáján minden embernek vonalak, pontok, szálak, barázdák húzódnak, amelyek teljesen egyediek a szemszíntől függetlenül. Azoknál, akinél ezek a minták sűrűn helyezkednek el, melegebb szívű, bizakodóbb és empatikusabb emberek, míg azok, akiknél a görbe vonalak,  – amelyek a pupilla összehúzódásakor és tágulásakor alakulnak ki a külső szegélyen –  nagyobb távolságra terjednek ki,  lobbanékony természetet jeleznek.

A barna szemszínű emberek általában született vezetők, míg a kék szeműek nagy belső erővel rendelkeznek, és jó a fizikumuk. Olyannyira, hogy a kék szemű nők a statisztikák szerint a szülést is jobban bírják a többieknél.

A zöld szemszín titokzatosnak és csábítónak hat, az ilyen szemű emberek kreatívak és jól bírják a munkahelyi nyomást, nem gurulnak hamar méregbe.

A szürke szeműek kiegyensúlyozottak, ám nehéz őket irányítani.

A legjobban mégis a barna szeműek jártak jól, az amerikai Vermonti Egyetem kutatói szerint ugyanis a világos szemű emberek gyakrabban válnak alkoholfüggővé, mivel a szemszínt meghatározó gének ugyanahhoz a kromoszómához tartoznak, amelyhez az alkoholizmusra való hajlamot örökítő gének is.

Forrás: Omgfacts, Wittyfeed