Kísérlet: Mi történik, ha a lányoknak kevesebb zsebpénzt adunk, mint a fiúknak?

Egy ausztrál és új-zélandi bankcsoport (ANZ) érdekes kísérletet végzett egy reklám erejéig. Kevesebb zsebpénzt adtak a lányoknak, mint a fiúknak, hiszen ez a valóságban is működik: a felnőttek világában ugyanazért a munkáért általában a nők alacsonyabb fizetést kapnak férfi társaiknál.

Felkérték a gyerekeket, hogy végezzenek el különböző ház körüli munkákat, majd megígérték nekik, hogy a munka végeztével kapnak egy kis zsebpénzt, amiért ilyen ügyesen segítettek a szüleiknek. Mikor aztán eljött a fizetés pillanata, a lányok általában 30%-kal kevesebbet kaptak ugyanazért a munkáért, mint a fiúk, 10 ausztrál dollár helyett 7-et, és így tovább.

zsebpénz3

A gyerekek különbözőképpen reagáltak, egy azonban közös volt mindannyiójuk reakciójában: fel voltak háborodva. Volt, aki szóhoz sem jutott, annyira meglepte őket, hogy ez a felnőtteknél így működik. Egy kislány például azt mondta, ha ő lenne a miniszterelnök, betiltaná az egészet, hiszen ennek törvénytelennek kellene minősülnie! Egy kisfiú pedig megígérte, hogy ha nagy lesz, majd tesz ellene, és nagyon reméli, hogy addig nem felejtkezik el erről a nagyon is fontos ügyről. Egy copfos kislány pedig velősen így fogalmazott: ugyanazért a munkáért ugyanannyi fizetés jár.

zsebpénz2

Az #EqualFuture (egyenlő jövőt) nevű kampány a nemzetközi nőnap alkalmából indult el, de sajnos még egy jó ideig aktuális lesz a kezdeményezés. Azt már csak remélni tudjuk, hogy a jövő nemzedékének mindez csupán történelem lesz, és valóban megvalósul az, hogy ugyanannyi munkáért ugyanannyi bért kapnak férfiak és nők egyaránt.

O. M.