Márciusban kötteti el a legtöbb férfi az ondóvezetékét Amerikában – De miért épp ekkor?

A vaszektómia a férfi fogamzásgátlásnak egy igen drasztikusabb megoldása. Az ilyen műtét során elkötik, majd elvágják a férfi ondóvezetékét, így nem áll fenn a terhesség legkisebb esélye sem. A beavatkozás a férfi szexuális teljesítőképességére nincs hatással, az operáció ma már rutinműtétnek számít. Egy érdekességre hívták fel a figyelmet a statisztikák láttán az amerikai urológusok: a vaszektómia slágeridőszaka a március, ilyenkor az átlaghoz képest 150%-ra nő az ondóvezeték-elkötő műtétek száma – írta meg az Index. De miért éppen ekkor?

A megoldás elég prózai: az amerikaiak híresek kényelem- és sportszeretetükről. E kettő találkozik minden év márciusában, amikor a műtétet amúgy is tervező férfiak pont a meccsek előtt tetetik meddővé magukat – hogy aztán a beavatkozás utáni kötelező pihenés közben nézhessék a meccseket.

Tulajdonképpen az ötlet kiváló. Kifogásra sincs szükség, hogy miért nézik a meccseket, és nem csinálnak az égvilágon semmi mást: ők épp műtét után pihennek, orvosi utasításra. Mit tehetnek közben, hogy ne unatkozzanak…? Márciusban kezdődik Amerikában az NCAA divízió 1-es egyetemi kosárlabda-bajnoksága, más néven a March Madness, azaz a márciusi őrület, amikor mindenki meccset néz és vadul szurkol kedvenc csapatának. Az egész körül akkora a felhajtás, hogy mindenki fogad és tippel, még Obama elnök és Warren Buffet is, aki egyszer egymilliárd dollárt ajánlott annak, aki jól megtippeli az összes meccs eredményét előre.

Shabazz Napier #13 of the Connecticut Huskies cuts down the net after defeating the Michigan State Spartans to win the East Regional Final of the 2014 NCAA Men's Basketball Tournament at Madison Square Garden on March 30, 2014 in New York City.

Shabazz Napier 2014-ben

Az amúgy is vaszektómiát tervező férfiaknak van annyi eszük, hogy a műtét utáni kötelező 3-4 napos pihenést a meccsek idejére időzítsék. A statisztikák szerint az átlaghoz képest márciusban 150%-ra nő az ondóvezeték-elkötő műtétek száma.

A vaszektómia-klinikák erre még rá is játszanak azzal, hogy kedvezményes árakat ajánlanak márciusban, így véve rá a műtétet csak fontolgató férfiakat a cselekvésre. Sokan közülük már kedvenc csapatuk mezében mennek az orvosi konzultációra is. A szurkoló férfiak nagy része talán bánja is, hogy nem műttetheti meg magát minden évben, így mentesülve minden kötelessége alól.

Forrás: Time