Mit tesz egy 15 ezer voltos áramütés az emberrel?

A 17 éves Michelle valószínűleg egész életében parókát fog hordani, feje ugyanis foltokban kopasz, teste tele van hegekkel, de így is örül, hogy egyáltalán életben maradt, miután megütötte az áram.

Az eset Németország nyugati tartományában, Saarlandban, Friedrichsthal vasútállomásán történt, amikor Michelle épp vonatra várt. Gondolta, elüti az időt valamivel. Leugrott az egyik vágányra, onnan pedig az ott talált létrán felmászott az álló tehervagon tetejére.

“Életem legidiótább ötlete volt” – meséli Michelle a német Bildnek. – Ami ezek után történt, azt csak szemtanúk elmondásából tudom.”

Michelle túl közel került a felsővezetékhez, és hatalmas áramütést  kapott. Haja kigyulladt, a 15 ezer volt pedig átment a testén, és bal lábán át távozott. Csoda, hogy egyáltalán életben maradt, és “megúszta” 16 operációval. Kisujját amputálni kellett, bőrfelületének hetven százaléka, és koponyatetője teljesen megégett, a bal szemén még most is csak húsz százalékos a látása, és három héten át tartották mesterséges kómában egy égési sebekre specializálódott klinikán. Michelle azért mutatta meg magát a Bild riporterének, hogy másokat elrettentsen az ilyen hülyeségektől.

3,w=993,c=0.bild

Így hat ránk az áram

Villámcsapás vagy áramütés esetén nagyon sok függ attól, milyen az áldozat általános egészségi állapota, milyen erős az áram, és attól is, hogy például verejtékezik-e: a bőr viszonylag jó szigetelőnek számít, de az izzadás a sokszorosára növeli az elektromos vezető képességet. A legnagyobb károsodást azok a szervek szenvedik el, amelyeken végighaladt az áram a testben. Károsodhatnak az ideg- és izomszövetek, a csontok eltörhetnek, a bőr megég, a vázizmok begörcsölnek, az ember sokszor ezért nem tudja elengedni az áramütés forrását. A szívizom is hatás alá kerül, komoly szívritmuszavar léphet fel, a központi idegrendszer károsodása esetén légzésleállás is történhet. Ha áramütést szenvedő embert látunk, a legfontosabb feladatunk a mentők értesítése mellett a gondolkodás: nem rohanhatunk oda ész nélkül a sérülthöz, mert 1000 V feletti nagyfeszültség esetén műszaki mentést kell kérni a tűzoltóktól, mentőktől, és nem szabad a közelébe sem menni az áldozatnak. Ha mégis megtennénk, a mentők tanácsai szerint járjunk el!