Földrengésbiztos házakat köszönhetünk a 102 éves magyar olimpiai bajnoknak

Tarics Sándor olyan idős, hogy személyesen ismerte Hajós Alfrédot, Komjádi Béla maga figyelt fel rá, és vette be a legendás vízilabdás csapatba. Sándor azonban nemcsak a sportban érte el a legnagyobb sikereket, Amerikában a földrengésbiztos házak nagy részét neki köszönhetik.

Sándor szegénységben nőtt fel, varrónő édesanyja egyedül nevelte. 1932-től 1945-ig a Magyar AC sportegyesület tagjaként vízilabdázott, 1933 és 1940 között hatszoros magyar válogatottságot ért el, ráadásul tagja volt az 1936. évi nyári olimpiai játékokon, Berlinben bajnoki címet nyert magyar csapatnak. Mindemellett építészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd 1949-ben részben a rossz hazai hangulat miatt ösztöndíjjal, legálisan kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Bár nem beszélt tökéletesen angolul, mindenben segítettek neki, végül pedig ott lett világhírű mérnök belőle.

Tarics_2012_meszarosmarton_foto

Fotó: Wikipédia

Nevéhez fűződik többek között az első földrengésbiztos rugós acélszerkezetű épület tervezése, ezt azóta is több ezer milliárdos amerikai vagy japán építkezéseken használják. Az épületeket a Dobos torta rétegeihez hasonlóan, ruganyos alapra helyezik, így azok nem érintkeznek közvetlenül a talajjal.

Tarics, aki saját házát is maga tervezte, és a Golden Gate-re vezető utakat is az általa megálmodott technológiával építették, tagja volt az Amerikai Mérnökök Egyesületének és az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának. Építészeti munkásságát a Goethals emlékéremmel, és a Toulins medállal ismerték el, az amerikai építészek díját is kiérdemelte.

Még mindig jól beszél magyarul, soha nem is akarta elfelejteni anyanyelvét. 2011. augusztus 2. óta ő a legidősebb élő olimpiai bajnok a világon.

Forrás: Index, Wikipédia