Élet a toalettpapír előtt: Mit használtak eleink?

Miközben a vízöblítéses, higiénikus vécénken ülünk, pihe-puha, színes, mintás, illatos toalettpapírokat használhatunk újságpapír, kukoricacsutka és saját becses kezünk helyett. Néha azért igenis áldás a modern korban élni.

Mielőtt a modern vécék elterjedtek volna, minden nemzetnek megvolt a saját megoldása a tisztálkodásra. Volt, ahol a Madagaszkárból ismert “Ki törli ki?” elvet alkalmazva egyszerűen oldották meg a problémát,  esetleg köveket, vagy agyagot használtak, mint az ókori görögök.

A rómaiak egy fokkal jobbak voltak, ők botra erősített szivaccsal mosták le, amit le kellett – bár állítólag szinte mindenki ugyanazt az eszközt használta, ami két kliens között sós vízben ázott a közös fürdőkben.

Kínában persze előbb megjelent a papír, de nem a puhaságáról volt híres, míg az amerikai gyarmatosítás idején a kukorica csutkája szolgált eszközként.

A ma ismert vécépapír elődje sokfelé a rongy, és az újságpapír volt, majd 1857-ben széles körben is ismertté vált a vécépapír. Akkoriban természetesen se illat, se puhaság nem volt még, de a csutkánál meg a köveknél mégiscsak jobb megoldás volt.

Így is akad azonban több olyan ország is, ahol még ma sem használnak toalett papírt: Indiában egy vödör víz és a bal kéz szolgál tisztálkodásra.

Forrás: Toiletpaperhistory, TodayIfoundout