Milyen mély a pokol? És milyen magas a Sátán? Itt a tudományos válasz!

Galileo Galilei nemcsak a valaha élt egyik legnagyobb tudós, aki csillagászként és fizikusként is kiállt botrányosan pogány és tudományos elmélete mellett, ám fiatal korában még nem szállt szembe az egyházzal, sőt: vele mérették meg a poklot.

Dante Isteni színjátéka után mindenkit nagyon érdekelt, valójában mekkora, és milyen is a pokol: olyan, amilyennek az író elképzelte? A kérdés komoly vitákat szült, ami az egyházat is nagyon izgatta, ezért megbíztak két matematikust, Alessandro Vellutellot, és az akkor 24 éves Galileo Galileit, hogy tudományos módszerekkel mérje meg, mekkora hely is vár a hitetlenekre.

7164472-3x2-700x467

Valahogy így képzelték el a poklot

A poklot az Isteni színjáték szövege alapján kezdték el felmérni

Valószínűsítették tehát, hogy a Föld belsejében kell keresni, amerre egyre szűkülő kúpként halad, ahogy a bugyrok követik egymást. A legvégén ott áll Lucifer, és a három legfőbb bűnös a történelemben. A szövegből azt is kiszámították, hogy a pokol valószínűleg kör alakú, és 5400 kilométer átmérőjű, kupolás szerkezetű, lefelé a már említett tölcsér formával. Igen ám, de ha nem elég vastag a hely boltozata, az egész beomolhat, ezért Galilei kiszámolta, hogy a kupola fala 460 méter vastag lehet,

a Sátán pedig körülbelül olyan 1180 méter magas.

Galilei

Galilei

Az egyház olyannyira elégedett volt Galilei munkájával, hogy  jutalomból matematikaprofesszori állást adtak neki a pisai egyetemen

Galilei azonban rájött, hogy következtetései a pokolról nem voltak helytállóak, ezért 1638-ban, a Két új tudomány című művében korrigált. A vicc az, hogy az abban a műben alkalmazott négyzetes-köbös törvény annyira helytálló, hogy a mai napig használják az építészek.

Forrás: ABC

via Index