Aki fodrásznál járt, az megnézhette magát: Őrült szabályokat kellett betartaniuk a nővéreknek az 1800-as években

A mai ápolónők elődje Florence Nightingale volt, aki a krími háború, és azt követő polgárháború idején alakított ki szervezett, képzett nővérekből álló segítő csapatot.

Akkoriban azonban a nők nem dolgoztak, így Nightingale rengeteg ellenállásba ütközött, és furcsa szabályokat kellett alkotnia, hogy a nővéreket elfogadják. Íme egy nővérekre vonatkozó munkaköri leírás harminc évvel a krími háború után, 1887-ből, egy amerikai kórházból.

95262b41-6605-4dd3-bade-b0461a033b6a_desktop

A lista nagyrészt teljesen ésszerű dolgokat is tartalmaz, például azt, hogy naponta fel kell söpörni és fel kel mosni a kórtermeket, portalanítani a betegek bútorait és a párkányokat is, hetente egyszer lemosni az ablakokat, egyenletes hőmérsékletet tartani a teremben, és figyelni, hogy a petróleumlámpák világítsanak. A műszak reggel héttől este nyolcig tartott, kivéve szombaton, amikor déltől hajnali kettőig. A diplomás ápolónőknek heti egy szabad estéjük volt,  ha vallásosak voltak, akkor heti kettő.

c20e60c5-a748-4d5a-abe1-8cd288683554_tablet

Itt jön az érdekes rész: Az a nővér, aki dohányzik, likőrt iszik, megcsináltatja a haját, vagy tánctermekbe jár, biztos lehet benne, hogy képességeit és hasznosságát erősen megkérdőjelezik. Florence azt sem tűrte, hogy beosztottjai illetlenül viselkedjenek a kórházban, ezért lámpással járt körbe éjszakánként ellenőrizni őket.

945d6fd4-2c21-4862-a9ad-277cd6b92ece_tablet

Florence Nightingale, az ápolónők úttörője

Bár Florence neveltetése során szerteágazó műveltségre tett szert –  beszélt görögül, latinul, olaszul, franciául és németül, értett a matematikához, a filozófiához – másra sem vágyott, mint hogy hivatásának szentelhesse magát. Szülei nagyon jó férjet találtak neki, ám Florence végül felbontotta a jegyességet, mert nem akarta, hogy egy házasság terhe nyomja a vállát, amikor neki ennél nemesebb céljai vannak. Szülei minden tiltása ellenére 1844-ben részt vett egy három hónapos nővérképző tanfolyamon, és gyakran segédkezett betegek gondozásában.

Florence korában a betegek ápolása alantas, megvetett tevékenységnek számított, így nem csoda, hogy szülei mindent bevetettek, hogy eltérítsék választott hivatásától. 1851-re aztán beletörődtek a dologba, és beleegyezésüket adták egy újabb ápolónői tanfolyamhoz. Florence elkezdte kidolgozni terveit egy hatékonyabban működő, humánusabb kórházi ellátásra, majd 1853-ban Londonban helyezkedett el, mint a Harley Street-i “Beteg Úrihölgyek Kórházának” fizetés nélküli főfelügyelő nővére.

Egy évre rá ő is azok között volt, akik a krími háború sebesültjeinek szörnyű ellátását megreformálták, így a halálozási arány a korábbi negyven százalékról két százalékra csökkent. Híresen szigorú volt az alá tartozó nővérekkel, éjszakánként pedig lámpással a kezében ellenőrizte, hogy a nővérek nem kerülnek-e illetlen közelségbe az ápoltakkal – ez a tulajdonsága több regényírót és rajzolót is megihletett.

800px-Florence_Nightingale_1920_reproduction

Florence főfelügyelő nővér

Florence végül olyan híres lett, hogy maga Viktória királynő is rokonszenvezett vele

Így történt meg, hogy a Florence ajánlásai alapján átszervezett kórházi és betegápolási rendet egyre szélesebb körben alkalmazták. Képzett statisztikusként Florence érveit számokkal is alá tudta támasztani, ami ellen a berzenkedő orvosok sem találhattak kifogást. 1858-ban ő lett ez első olyan nő, akit a Királyi Statisztikai Társaság tagjává választottak, 1859-ben alapítványt hozott létre, aminek köszönhetően 1860. július 9-én megnyílt a londoni Szent Tamás Kórház Nightingale-féle tanintézete, ahol az ápolónőket Florence utasításai szerint képezték, illetve Florence írta az első ilyen témájú kézikönyvet is. 1907-ben – első nőként a birodalomban – a királytól megkapta az angol Becsületrendet, s egészen 1910-es haláláig a betegápolássalm oktatással, reformjaival foglalkozott.

Miatta lett megbecsült az ápolónői munka, ennek emlékeként pedig minden év május 12-én, az ő születésnapján ünnepelik világszerte az Ápolók Világnapját.

Forrás: Diply, Wikipédia