Pocahontas a valóságban is élt – Íme a szép indiánlány esküvőjének igaz története

A Disney mese nem is tér el olyan nagyon a valóságtól: Pocahontas és szerelmének valóságos története is megható és különleges. Ráadásul az övék volt Észak-Amerika történelmének első rasszok közötti házassága 1614 április 5-én, a virginiai Jamestown városában.

Pocahontas a mintegy 30 virginiai törzs felett uralkodó Wahunsonacock – vagy ahogy az angolok hívták, Powhatan –  indián főnök lánya volt, aki 1595 körül született Matoaka néven. A Pocahontas név, aminek jelentése becenév “játékos kedvű” és “legkedvesebb leányom”, csak később ragadt rá. A lány nagyjából 12 éves volt, amikor az Észak-Amerika gyarmatosítására törekvő britek partra szálltak a kontinensen, és megalapították Jamestown városát. Az indiánok egy része ezt persze nem nézte jó szemmel, így a fehér telepeseknek tartani kellett a támadásaiktól.

nuqcf2gbgdhsg5yv1i1m.png

Kapitányuk, John Smith felderítő útra indult a szárazföld belsejébe, ám kíséretével együtt a powhatan főnök fogságába került. Mindenkit megöltek, kivéve Smitht, akit Pocahontas védett meg a saját testével.

Arra nézve nincs semmilyen bizonyíték, hogy a lány mindezt szerelemből tette – az is elképzelhető, hogy csak egy brutális gyilkosságot szabotált.

A powhatan főnök szíve meglágyult, és Smith kapitányt visszaengedte Jamestownba, és a két nép között viszonylagos béke köttetett. Ez addig tartott, amíg Smith kapitány meg nem betegedett, és vissza nem utazott Angliába. 1610-ben háború tört ki, 1613-ban az angolok túszul ejtették Pocahontast, hogy így csikarjanak ki békét az indián főnöktől. Pocahontassal nem bántak rosszul, így fogsága ideje alatt megtanult angolul, keresztény hitre tért, és a Rebeka nevet kapta.

1850 painting of Rolfe and Pocahontas

Egy 1850-es években készült festmény Pocahontasról és Johnról

Melyik Johnhoz ment hozzá?

A mesében az indián hercegnő John Smith-be szeret bele, ám valóságban Smith rég Angliában volt, mikor egy bizonyos John Rolfe dohányültetvényes 1614. április 5-én oltár elé vezette az akkor 18-19 esztendős Pocahontast. A lány férjével tartott annak birtokára, szült egy fiút, akit Thomasnak neveztek.

Tulajdonképpen a család volt a béke záloga az indiánok és az angolok között, illetve arra ösztönözte az indiánokat, hogy áttérjenek a keresztény hitre. Pocahontas olyan híres lett, hogy Angliában a főúri körök is  nagy szeretettel fogadták, sőt, I. Jakab még udvarába, a Whitehallba is meghívta.

Pocahontas élete mégis tragikusan hamar ért véget egy rejtélyes betegség következtében 1617 márciusában, amikor férjével hajóval visszaindult az Újvilágba. Ezzel az indiánok és az angolok ismét ellenségként tekintettek egymásra, 1622-ben Rolfe is elesett a csaták egyikében, a fiú, Thomas viszont, aki Angliában is otthon érezte magát, a gyarmatok megbecsült polgára lett. Később családot alapított, gyereket nemzett,  leszármazottai között pedig olyan hírességeket találunk, mint Percival Lowell csillagász, vagy Nancy Reagan first lady.

Forrás: Historybuff