Tudtad? Amerikának már van egy kész terve, ha jönnének a zombik

Filmekből már mindannyian ismerjük az élőhalottakat: rondák, büdösek, hörögnek, csúsznak-másznak, emberekre vadásznak és persze halálosan veszélyesek. Azt gondolnánk, hogy kialakulásukra a való világban nincs semmi esély, de valamennyinek mégis kell lennie, ugyanis az Amerikai Védelmi Minisztérium felkészült az eshetőségre.

A Conplan 888 nevű vészforgatókönyv 2011-ben íródott, eredetileg egy katonai gyakorlat részeként, és részletezi, mi a teendő, ha zombi emberek támadnának ránk, hogyan kerüljük a fertőződést, és arra is, ha ezek csirkék, vagy esetleg az űrből jöttek. A haditerv egyébként nem azért létezik, mert a Pentagonban hisznek a zombik létezésében, hanem azért, mert ha valós országokkal készítenének gyakorlatokhoz használt haditerveket, s azok véletlenül kiszivárognának, sokan azt hinnék, Amerika valós háborúra készül. A zombik hadgyakorlati bevetése ezt a lehetőséget kizárja.

zombie-forbes

A vészforgatókönyvben egyébként látszik is, hogy elszabadult mindenki fantáziája: nyolcféle zombit említenek, van köztük patogén, ami képes megfertőzni valami betegséggel az embereket, de radioaktív, mágikus képességű, vegetáriánus, földönkívüli, tyúk, terroristák által Amerikára szabadított biofegyver élőhalott egyaránt. Ebből a tyúk a legérdekesebb, s van is némi valóságalapja:

A farmerek ugyanis sok öreg, letojt tyúktól úgy szabadulnak meg, hogy szén-monoxiddal “örök kábulatba” küldik őket. Igen ám, de némelyik szárnyas nem hal meg azonnal, hanem őrült ámokfutásba kezd, és ha eltemetik, akkor is kiássa magát a föld alól.

Ahhoz viszont, hogy emberből zombi legyen, ennél jóval több kell, de mondjuk a veszettség, amitől a beteg megvadul, nyáladzik, harap, s ezzel a betegséget tovább terjeszti, valami hasonló kórképet mutat.

Zombik az állatok között

Az állatvilágban nem is hangzik olyan nevetségesen az élőhalott fogalma, számos olyan faj létezik, amely egy másik állatcsoport egyedeit teszi engedelmes zombivá valamilyen biológiai trükk segítségével.

Egyes trópusi gombafajok  – többek között a Az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó élősködő gomba – például szaporodásuk érdekében úgy módosítják a hangyák viselkedését, hogy azok a megfelelő helyre mászva szállítsák a gombákat. A kimerült és elpusztult hangyát a gomba élelemként használja fel további növekedéséhez. Egy idő után termőtestet növeszt ki a hangya tarkójából, amelyből olyan spórák hullanak, amik további hangyákat fertőznek meg.

Egy parazita darázsfaj (a Dinocampus coccinellae)  meghekkeli a katicabogarak idegrendszerét, és engedelmes rabszolgákká eszi őket, akik magukban hordozzák a darázspetéket, majd miután kibújtak, még őrzik is őket addig, míg fel nem nőnek.

Ugyanígy jár a Glyptapanteles nembe tartozó darázs hernyó áldozata is, akinek még azt is el kell viselnie, hogy a fejlődő darazsak az ő testéből táplálkoznak, mialatt ő életben van és fejét rángatva hessegeti el a darázsbábok esetleges támadóit. Más darazsak élő csótányokat és pókokat is használnak ugyanilyen célokra.

Forrás: Foxnews, Forbes