Elképzelhető, hogy a Dalai Láma mesterséges intelligenciaként születik újjá – egy számítógépben

A buddhizmus a világ egyik legérdekesebb. egyben legnyitottabb vallása – derül ki a Francisco Varela és Jeremy Hayward közös könyvéből, mely beszélgetéseket, interjúkat tartalmaz a Dalai Lámával. Ebben Őszentsége azt sem tartja kizártnak, hogy ő maga mesterséges intelligenciaként születik újjá.

A buddhizmus egyik alapja az újjászületés, reinkarnáció. A buddhisták elmélete szerint a test halálával a lélek nem vész el, hanem más formában születik újjá. Nem ugyanolyan lesz, de nem is teljesen különböző, és az sem tudható előre, hogy ugyanúgy emberként, vagy esetleg egyéb formában – állat, akár növény – reinkarnálódik.

A buddhizmus a keresztények számára talán sok babonával övezettnek tűnik, mégis az egyik legnyitottabb vallás. Állítólag a XVIII. században kedvesen fogadták azt a misszionáriust Tibetben, aki át akarta téríteni őket a kereszténységre, hátha valóban egy meggyőzőbb világértelmezéssel állnak szemben.

Még meglepőbb, hogy a fent említett könyv interjújában a Dalai Láma kifejtette, hogy nagyon nehéz lenne a számítógépet nem önálló tudattal rendelkező “lényként” értelmezni. Emellett azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy ő maga mesterséges intelligenciaként születik majd újjá, hiszen a lélekvándorláskor megjelenő tudatfolyam szinte bármilyen anyagként újjászülethet. És ez alapján miért ne ölthetne testet egy tudatfolyam számítógép formájában, ha a karmikus hatás és a külső feltételek megengedik?!

Forrás: theatlantic.com

Gentle Bridges: Conversations with the Dalai Lama on the Sciences of Mind

via index.hu