Hogy kerülhetnek a gondolkodást befolyásoló paraziták az agyunkba?

A szomszéd macska megint a zöldségeskertbe végezte a dolgát, te ezt nem tudva onnan szedsz salátát, amit elfelejtesz alaposan megmosni, vagy elfelejtesz kezet mosni étkezés előtt, és máris előfordulhat, hogy megfertőződsz.  Rossz esetben olyan spórák kerülnek szervezetedbe, amelyek jó ideig semmilyen tünetet nem okoznak, ám fél év múlva azt veszed észre, hogy agresszívebben vezeted az autód, és erőszakosabb vagy az élet minden területén…

A Toxoplasma gondii nevű parazita a tudósok szerint képes irányítani az agyat és a viselkedést

Az élősködő világ népességének körülbelül egynegyedében jelen van, fertőzött állati ürülékkel való érintkezés vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásával juthat be az emberbe. A vicc az, hogy a fertőzés nem feltétlenül jár tünetekkel, sokszor csak a viselkedés megváltozása hívja fel rá a figyelmet. Gonosz kis jószágról van szó, a fertőzöttek ugyanis nemcsak agresszívebbek lesznek,

de nagyobb eséllyel követnek el öngyilkosságot, és még az agydaganat és a skizofrénia kockázata is jelentősen megnő miatta.

image-20160401-6827-lvbxkm

A parazita tulajdonképpen megszállja az immunrendszerünket

Emellett befolyásolja  többek között agyunk dopamin-termelését. Ugyanezt véghezviszi a fertőzött egerekben is, és kiiktatva a rágcsálók ösztönös félelemérzetét a macskákkal szemben, tulajdonképpen minél előbbi halálukat készítik elő, hogy aztán a parazita visszatérhessen az eredeti gazdatestébe, a macskába, és befejezze életciklusát.

Ugyanez embereknél úgy néz ki, hogy az illető elkezd kevésbé undorodni a macskák szagától…

… így a macskák ürülékével érintkezve könnyebben fertőződik meg újra. A macskák azért ennyire fontosak a parazitának, mert bár megfertőzni bárkit meg tud, petesejtek megtermékenyítésével szaporodni csak a macskák belében képes, ezért indul macskákban, és ezért is igyekszik azokba visszajutni.

A fertőzés különösen terhes anyáknál veszélyes

Mert nagymértékű magzati károsodásokat okozhat, de mindenki másnál is kellemetlen tünetekkel járhat. Mivel a parazita antibiotikumoknak ellenálló cisztákat képez a szervezetben, kiirtani szinte lehetetlenség, ám léteznek gyógyszerek a kordában tartására.

Forrás: Iflscience