Az ország, ahol annyian halnak meg a túlórában, hogy már külön szavuk is van rá

Japánban olyan sokaknak kell bevállalniuk mérhetetlenül sok túlórát, hogy a teljesen kiégett, robotpilóta üzemmódban dolgozókra már külön nevet is találtak: ők a “karosik”.

A karosik nem egyszerűen túlóráznak, hanem a végletekig elhanyagolják magukat, a családjukat és az alapvető testi szükségleteiket. A munkáltatók kizsigerelik őket, s ebbe – vagy ennek a mentális következményeibe – előbb-utóbb belehalnak. Japánban tavaly több mint 1400 dolgozó vált karosivá, és számuk néhány év alatt tízszeresére nőtt – ehhez pedig még vegyük hozzá, hogy sok elemző szerint az áldozatok valójában tízszer annyian vannak, mint amennyit a nyilvánosságra hoznak.

karosi1

Bárhol elalszanak a kimerült japán munkások – Adrian Storey brit fotós Tokióban készült képein a munkából haza felé tartó teljesen kimerült emberek láthatóak

A halálba hajszolt munkások után a cégeknek nagy összegű kártérítést kell fizetniük

Ez mégsem akadályozza meg őket abban, hogy egy fiatal, energiától duzzadó, a munkáért mindent feláldozó friss hússal kössenek új szerződést, és folytassanak mindent tovább ugyanabban a tempóban. Jellemzően ez a hozzáállás az egészségügyben, a szállításban, az építőiparban, s minden olyan területen, ahol állandó a munkaerőhiány, így a dolgozókra sokkal több feladat jut, mint amennyit elbírnak, a cégek pedig nem tesznek semmit – hiszen bárki helyett találnak száz másik újat.

karosi2

A japán fővárosban egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy a tereken, az aluljárókban, az út szélén, vagy az állomásokon egyszerűen elalszanak a túlhajszolt dolgozók.

A japán kormány időnként megpróbál tenni valamit a túlhajszolt dolgozók érdekeiért

Most azt tervezi, hogy a túlórát havi 45 órában korlátozza, és kötelezné a vállalatokat arra, hogy időnként szabadságot adjanak a dolgozóknak – , de eddig nem jutottak túl sokra. A munkavállalók továbbra is mérhetetlenül sok feladatot kapnak, és cserébe semmiféle elismerést. Elvárják, hogy minden dolgozó rendelje alá az egész életét – alvását, evési szokásait, családját, azaz az egész magánéletét –  a munkának, és viselkedjen tisztelettel – ez azonban egy idő után kimerültséget, depressziót okoz, s mivel kiutat nem látnak, a munkások egy része öngyilkos lesz.

karosi3

A karosi leginkább vezető pozícióban lévő dolgozókat és olyan munkásokat érint, akiknek nem szigorúan kötött a munkaideje, tehát a hivatalos munkaidőn túl is tudnak dolgozni.

Forrás: Ibtimes, Tofugu

via HVG