Az ország, ahol a felnőtt lakosok átlag tömege 100 kiló

Nauru egy kicsi szigetország a Csendes-óceán déli részén, ahol az ott lakó tízezer embernyi közösség vezeti a WHO világ legkövérebb országai toplistáját: a túlsúlyosak aránya a férfiak között 97, a nőknél 93 százalék – írja az Index. Na de mitől híztak el így az emberek?

A trópusi paradicsomokban a helyiek jellemzően halásznak, rengeteg gyümölcsöt, halat esznek, s így tettek a naurui bennszülöttek is egészen az 1900-as évek közepéig – az egészséges, nyugodt őslakosok ekkor ismerkedtek meg a jólét fogalmával, s ekkor indultak hízásnak.

Participants_of_a_walk_against_Diabetes_and_for_general_fitness_around_Nauru_airport

Felfedezték, hogy a madarak ürülékének hála a szigetek nagy részét foszfátréteg borítja, amit jó pénzért el lehet adni. A gazdasági fellendülés mellé még vegyük hozzá, hogy a sziget adóparadicsom lett, s máris dőlt a bevétel, amitől mindenki abbahagyta a munkát. Ki megy ki halászni meg gyümölcsöt szedni, amikor  Ausztráliából áradnak a készételek meg cukros üdítők? Hát, a nauruiak nem mentek.

42-46926995_custom-d0cba35d6d8cb48fce50320b40f83a65ac077157-s800-c85

A probléma csak az volt, hogy a munkaképtelen, elhízott emberek lakta szigetcsoporton egyszer csak elfogyott a madárürülék. A szegénység visszalopakodott Naurura, a korábban a a világon a legmagasabbnak számító GDP mára  a magyarnak a negyedére esett vissza, az ország a csőd szélén egyensúlyoz, hiszen az emberek kilencven százaléka munkanélküli, ráadásul majdnem felük cukorbeteg a kövérségtől.

Kipukkadt a lufi, megavasodott a rózsaszín cukormáz, és maradt egy ürülékétől megfosztott szigetcsoport, és egy csomó értetlen, kövér, beteg bennszülött.

Forrás: Wikipedia, NPR