Erről árulkodik, ha kisebb lesz, ha hegyesebb, ha teltebb vagy váladékozik

A női mell változásai nagyon sok mindent árulnak el, ezért érdemes figyelemmel kísérni, ha nagyobb lesz, ha kisebb, hegyesebb vagy épp teltebb.

Ha megváltozik a mell alakja

A mell alakját leginkább a genetika befolyásolja, emellett a kor. Természetes folyamat, hogy idősebb korban a mellek megereszkednek – a nagyobb mellűeknek kicsit jobban, a kisebb mellűeknek kevésbé. Azonban figyeljünk oda, mert ha csak az egyik mell alakjában tapasztalunk változást, azt akár daganatos betegség is okozhatja!

Ha fájdalom jelentkezik

Ugyanígy, ha mellfájdalmat tapasztalunk, de csak az egyik mellünkben, szintén lehet daganatos betegség a háttérben. A mindkét mellet érintő szimmetrikus fájdalomnak számos oka lehet, ezek legtöbbször maguktól elmúlnak.

Ha megváltozik a mellek mérete

A mellek mérete nem csak a fogyás vagy hízás következtében változhat, hanem okozhatják hormonok is. Nyilvánvalóan nő a melle egy várandós kismamának, hiszen a felkészülnek a tejcsatornák egy baba szoptatására. Okozhatja a mellek megnagyobbodását fogamzásgátló szedése is, de vannak olyan nők, akiknél a menstruációs ciklusoknál következik be a növekedés. Csökkenő méretű melleket a fogyás mellett az ösztrogén szint csökkenése okozhatja – menopauza idején -, de érdemes odafigyelni, mert ez akár a policisztás ovárium szindróma jele is lehet (ami pattanásossággal, fokozott szőrnövekedéssel is járhat).

Ha a mell váladékozni kezd

A váladékozás, mely mindkét mellet érinti, lehet természetes hormonális folyamat, például megemelkedett prolaktin szint miatt, azonban jó tudni, hogy a túl sok prolaktin megakadályozhatja a fogantatást – ez gyógyszerrel kezelhető. A mell váladékozását okozhatják gyógyszerek, vagy tejcsatorna gyulladás is, de ha csak az egyik mellet érinti, vagy véres, akár daganatos betegség jele is lehet.

Ha csomót találunk

A mellek állaga is eltérő, lehet olykor puhább, olykor pedig keményebb – ennek okozója is a hormonváltozás. De figyeljünk oda, ha csomó, vagy göb érzékelhető a mell oldalában, hónalj közelében, vagy a bimbók körül. Ha nem egy begyulladt szőrtüszőről van szó, érdemes szakemberhez
fordulni.

Forrás: hazipatika.hu