Megölnél egy ártatlan embert, hogy megments ötöt? A válasz azt is megmutatja, mennyire vagy népszerű

Feláldoznál egy emberi életet azért, hogy jóval többet megments? Ez az egyik legnépszerűbb morális dilemma, amire a legtöbben azt a választ adják, hogy inkább megmentik azt az egy embert.

A döntés, amit ebben az elképzelt helyzetben meghozunk, ahhoz is köze van, hogy környezetünk mennyire talál minket megbízható embernek. Az evolúció és a szocializáció miatt bizonyos erkölcsi szabályok emberi természetünkbe vannak kódolva.

Jim Everett pszichológus az Oxford Egyetemről azt mondja, az ilyen morális döntések, amik a jó és a rossz közti különbségről szólnak, segítettek összetartani a csapatot, elősegítve a tagok iránt érzett bizalmat. A döntés egyszerűen arról szól, hogy hiába látjuk a nagyobb jót, nem ölünk meg érte egyetlen ártatlan embert sem –  a döntéshozó tiszteletben tartotta annak az egy embernek az életét, ezt pedig jó érzés tudni, amikor egy csapat tagjai vagyunk, és félünk attól, hogy esetleg minket áldoznak fel öt másikért, vagy egyszerűen az élet tiszteletéről elmélkedünk.

Ugyanezt az erkölcsi dilemmát jeleníti meg sok film, köztük a Ryan közlegény megmentése, vagy Helen Mirren 2015-ös filmje, az Eye in the Sky, amiben  Mirren egy olyan ezredest alakít, aki egy szigorúan titkos művelet során kenyai terroristákat akar likvidálni, de cserébe egy ártatlan lányt is meg kéne ölnie velük. Van olyan ebben a helyzetben, hogy “helyes döntés”?

Forrás: Dailymail