Egy óriási napkitörés visszavetheti az emberiséget a sötét középkorba

Modern világunkat főként a földi kommunikációs eszközök teszik azzá, ami. Egy elég nagy erejű geomágneses vihar azonban napokra, hónapokra, sőt akár évekre is technológiai sötétséget okozna, s még ha az emberek nem is sérülnének meg, ott találnánk magunkat a postagalambok világában – mondták egy űridőjárással foglalkozó washingtoni konferencia résztvevői.

A napkitörések átmenetileg megzavarhatják a Föld mágneses terét. Egyszer már történt ilyen, 1859-es a Carrington-esemény néven elhíresült esetben egy napkitörés hatására a távíróhálózat vezetékei szikrázni kezdtek, egyes távíróhivatalok gyulladtak ki, és az egész rendszer használhatatlanná vált.

Ha ma történne ilyen, az befolyásolná a kommunikációs műholdak, a GPS, az internet, a telefonok és a légi közlekedés vezérlését is, kitörölné a számítógépeken tárolt adatokat, korrodálná a víz- és csatornavezetékeket, így ezen rendszerek leállásával technikai értelemben visszakerülnénk a középkorba.

A tudományos konferencián nem riogatni akarják az embereket, csupán a tényeket közlik, s azt, nem tudni, mikor lesz, és lesz-e egyáltalán a közeljövőben nagyobb napkitörés. Az biztos, hogy a NASA-nak számolnia kell egy ilyen lehetőséggel, és amennyire lehet, fel kell készülnie rá.

Forrás: Spacepolicyonline