Gondolkodtál már azon, miért épp két orrlyukunk van?

Az érzékelés differenciálásában van szerepe annak, hogy két szemmel nézünk, hiszen így vagyunk képesek mélységükben látni a dolgokat, illetve két füllel hallunk, mert így tudjuk beazonosítani egy-egy hang irányát. Bár furcsa, de a két orrlyuk is hasonló, érzékelési funkció miatt alakult ki.

Kutatók a Stanford Egyetemen arra jutottak, hogy az orrlyukaink közül az egyik mindig jobb bizonyos szag/szagok érzékelésében, mint a szomszédja. Egyikőjük mindig domináns a másikhoz képest – és ez a szerep akár egy nap folyamán is többször változhat. A domináns orrlyukon tehát több levegő áramlik be, gyorsabban, mint a másikon. Attól függően, hogy éppen melyik orrlyukunk dominál, változik az is, hogy milyen fajta szagot érzékelünk hatékonyabban.

kuty

Hogyan jöttek rá a kutatók?

Húsz alannyal szagoltatták meg a borsmenta illatú I-karvont és ánizshoz hasonló illatú oktánt tartalmazó teszt-keveréket. Először egyik, majd másik orrlyukkal szagolták meg a teszt alanyai a keveréket, a kutatók pedig jegyezték, hogy éppen melyik a domináns orrlyuk – a beáramló levegő mennyisége alapján.

A tesztelők közül 17-en a gyengébb orrlyukkal az oktánt, míg az erősebbel az I-karvont érezték. Pár óra elteltével a tesztet megismételték, és ezúttal érdekes módon éppen az ellenkező orrlyukkal érzékelték ugyanazt az illatot a tesztalanyok, mint az előzőekben.

Az egyes szagokat úgy érzékeljük, amilyen gyorsan felszívódnak a vegyületek

Például képzeljünk el egy zsúfolt szórakozóhelyet, ahol nem elég, hogy be kell jutni az ajtón, még a bárpulthoz is el kell érnünk valahogy. Ugyanígy kell a szagoknak eljutni az orrnyálkahártyán keresztül a szaglóreceptorokig. Tehát a különböző tempóban működő orrlyukak szétválogatják a más-más felszívódási idejű szagokat: a domináns orrnyíláson át jutnak el hozzánk a gyorsan felszívódó szagok, a gyengébben át pedig a lassan felszívódóak fejtik ki hatásukat.

Forrás: io9.gizmodo.com

via: Index.hu